c S

Zaradi prenosa bančnih podatkov trenja med EU in ZDA

05.02.2010 15:31 Bruselj, 05. februarja (STA) - Zavrnitev vmesnega sporazuma o prenosu bančnih podatkov iz EU v ZDA v četrtek v odboru Evropskega parlamenta je povzročila trenja v transatlantskih odnosih. ZDA so Bruselj opozorile, da se z EU ne bodo več pogajale o izmenjavi teh podatkov, če bo vmesni sporazum zavrnil tudi Evropski parlament na plenarnem zasedanju prihodnji teden.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton naj bi zaradi tega vprašanja tudi poklicala visoko zunanjo predstavnico EU Catherine Ashton, in sicer naj bi ji po nekaterih navedbah zagrozila s prenehanjem sodelovanja na področju izmenjave bančnih podatkov.

V Evropski komisiji v Bruslju so danes te navedbe komentirali z besedami, da Clintonova in Ashtonova govorita pogosto, in sicer o vseh transatlantskih temah, tudi o tej, a zavrnili, da gre za "grožnje". Dodali so tudi, da ne morejo razkriti vsebine njunih pogovorov.

Po navedbah virov v Bruslju so predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek in vodje političnih skupin prejeli pismo, v katerem jih ameriška stran opozarja, da v primeru zavrnitve vmesnega sporazuma ne more zagotoviti, da se bo pripravljena še naprej pogajati o tem.

To naj bi precej vznemirilo parlament, kjer so sicer že pred tem razmišljali o preložitvi glasovanja o vmesnem sporazumu. Vse bolj je tako mogoče pričakovati, da glasovanja, predvidenega za prihodnji četrtek, ne bo.

Prav tako nekateri izpostavljajo, da tudi zavrnitev in s tem prekinitev sporazuma ne bi pomenila ustavitve prenosa podatkov ZDA, saj bi lahko te podatke pridobivale na podlagi bilateralnega sporazuma z Nizozemsko.

Tudi v Washingtonu so ob omenjenem opozorilu nakazali, da bi v primeru zavrnitve vmesnega sporazuma šli v pogajanja o bilateralnih sporazumih z državami članicami.

Podoben problem sta EU in ZDA že imeli v primeru pogajanj o elektronskem dovoljenju za potovanja v ZDA, imenovanem Esta, in s tem vprašanjem povezanim sistemom visa waiver, ki državam, vključenim vanj, omogoča potovanja v ZDA brez vizumov.

Odbor Evropskega parlamenta je v četrtek v Bruslju zavrnil veljavnost vmesnega sporazuma, ki ZDA omogoča dostop do podatkov državljanov EU v medbančni mreži Swift v boju proti terorizmu. Vmesni sporazum je začel veljati v ponedeljek in se izteče konec oktobra.

Številni evropski poslanci opozarjajo, da je sporazum slab. Problem je, ker se množično pretakajo podatki o naših bančnih računih v ZDA brez kakršnega koli nadzora, je v četrtek opozorila evropska poslanka Tanja Fajon. Izpostavila je tudi, da gre za podatke vseh evropskih državljanov, ne samo potencialno nevarnih skupin, ter da lahko ZDA podatke posredujejo naprej tretjim državam, pri čemer je zelo malo varovalk.

Če bi evropski poslanci prihodnji teden zavrnili vmesni sporazum, bi bilo to prvič, da bi Evropski parlament prekinil kakšno mednarodno pogodbo.

Pomemben razlog za veliko vroče krvi v Evropskem parlamentu zaradi tega sporazuma je sicer dejstvo, da se je Svet EU konec novembra, tik pred uveljavitvijo Lizbonske pogodbe, ki parlamentu daje več pristojnosti na tem področju, za sporazum odločil brez vpletenosti parlamenta.

Evropska komisija je sicer prav danes, dan po zavrnitvi vmesnega sporazuma v parlamentarnem odboru, začela javno posvetovanje o prihodnjem mednarodnem sporazumu med EU in ZDA o varstvu osebnih podatkov in izmenjavi informacij za kazenski pregon, ki bo trajalo do 12. marca 2010. Prav tako je sprejela odločitev o nadgradnji standardov o posredovanju osebnih podatkov tretjim državam.