c S

DZ proti javni objavi poslovnih poročil sindikatov

28.01.2010 07:42 Ljubljana, 27. januarja (STA) - DZ je predlog novele zakona o reprezentativnosti sindikatov, ki naj bi na pobudo skupine poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) uvedel obvezno javno objavo podatkov o premoženju in poslovanju sindikatov, ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo.

Po predlogu bi v zakon o reprezentativnosti sindikatov vnesli novo poglavje z naslovom Javnost premoženja in poslovanja sindikatov. To bi določalo, da se letna poročila sindikatov javno objavijo, in sicer na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

DZ je podoben predlog SDS zavrnil že lani jeseni. Danes obravnavani predlog je bil dopolnjen v delu, ki se nanaša na zagotavljanje sredstev za javno objavo letnih poročil.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak je delovanje, financiranje in poslovanje sindikatov povsem prepuščeno njihovim notranjim pravilom igre in ne sme biti zakonsko omejeno. Po drugi strani so predlagatelji novele zakona menili, da si lahko sindikati polno zaupanje svojih članov zagotovijo le s transparentnim poslovanjem.