c S

Finančni ministri EU sprejeli direktivo o izterjavah

20.01.2010 07:02 Bruselj, 19. januarja (STA) - Finančni ministri EU so danes v Bruslju sprejeli direktivo o izterjavah, ki v enotnem evropskem prostoru omogoča avtomatično izterjavo davčnega dolga, brez posebnih daljših postopkov, je povedal minister za finance Franc Križanič.

Direktiva je bila danes sprejeta "z nekaj truda in manjšimi popravki", je pojasnil minister. Spodnja meja po po njegovih besedah 1500 evrov, kar je znesek, ki je tako majhen, da ne upravičuje več stroškov mednarodnega sodelovanja.

Sprejetje te direktive v praksi pomeni, da lahko v primeru, da nek podjetnik razglasi podjetje v Sloveniji v stečaju in ima davčni dolg ter začne delovati v nekem novem podjetju v Avstriji, davčna uprava ta dolg terja neposredno, če se dokaže, da je lastništvo kontinuirano, je pojasnil minister.

To je sicer le ena od direktiv, ki jih želi EU sprejeti za posodobitev davčnega upravljanja v evropskem prostoru. Pogajanja o preostalih dveh, direktivi o prihrankih in direktivi o administrativnem sodelovanju, se nadaljujejo.

Dogovor danes ni bil mogoč zaradi pripomb Avstrije in Luksemburga. Minister Križanič sicer pričakuje, da se bo s prehodnim obdobjem tudi ta konflikt rešil in da bo mogoče ustrezno dvigniti raven davčnega upravljanja glede na delovanje enotnega evropskega trga.

Špansko predsedstvo ima sicer po ministrovih besedah izjemno ambiciozen program na področju finančnih in gospodarskih zadev, pri čemer bo poleg oblikovanja izhodnih strategij najpomembnejše sprejetje nove gospodarske strategije Evropa 2020.

Ta strategija bo po Križaničevem mnenju vključevala tudi nekatere predpisane skupne postopke, ne samo cilje, in bo bolj usmerjena na rezultate. Tako naj bi nadgradila tisto, kar je EU poskušala doseči z lizbonsko strategijo v zadnjih desetih letih.