c S

Prosilci za azil tožijo Avstralijo zaradi mučenja

10.12.2018 11:39 Canberra, 10. decembra (STA) - Več kot tisoč prosilcev za azil, ki jih Avstralija zadržuje v centrih na otokih Manus in Nauru, je danes vložilo tožbi proti avstralskim oblastem, v katerih jim očitajo mučenje in kršitve človekovih pravic.

"Člani skupine trdijo, da so bili podvrženi mučenju, zločinom proti človečnosti in namernega poškodovanja s strani avstralske vlade," je povedal odvetnik George Newhouse iz neprofitne organizacije za pravno pomoč National Justice Project, kot poročajo tuje tiskovne agencije.

V organizaciji trdijo, da pogoji, v katerih živijo migranti in begunci, povzročajo hude fizične in duševne bolečine. Menijo, da Canberra prosilce za azil namerno obravnava na takšen način, da bi jih odvrnili od prihoda v Avstralijo.

Približno 1200 posameznikov želi po navedbah organizacije s tožbama predvsem okrepiti svoje državljanske pravice. Ni pa njihov namen kazenski pregon. Želijo dobiti odškodnine in doseči, da avstralska vlada preneha s kršitvami.

Canberra od leta 2013 prosilce za azil, ki po morski poti skušajo doseči Avstralijo, namešča v taborišča v otoški državi Nauru in na otoku Manus, ki je del Papue Nove Gvineje. Združeni narodi in skupine zdravnikov so kritične do pogojev v centrih. Avstralija je vse doslej zavračala spremembo svoje begunske politike.