c S

V Zagrebu se je začel vrh Srednjeevropske pobude, ob robu protesti

04.12.2018 07:33 Zagreb, 03. decembra (STA) - S slovesno večerjo v zagrebškem hotelu Esplanade se je danes začel dvodnevni vrh Srednjeevropske pobude (SEP), ki ga ob zaključku predsedovanja organizira Hrvaška. V Zagreb so prispeli predstavniki 18 držav članic, med katerimi so tudi premierji Albanije, Madžarske, Makedonije, Romunije in Slovaške. Ob robu so potekali protesti.

Gostitelj srečanja, hrvaški premier Andrej Plenković je pred večerjo dočakal svojo kolegico Vasilico-Viorico Dancilo iz Romunije ter kolege Edija Ramo iz Albanije, Viktorja Orbana z Madžarske, Zorana Zaeva iz Makedonije in Petra Pellegrinija s Slovaške, kot tudi predstavnike ostalih držav. Prispel je tudi predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti.

Kot so napovedali na hrvaškem zunanjem ministrstvu, bo večerja priložnost, da se udeleženci v neformalnem vzdušju pogovarjajo o aktualnih temah. Po večerji je predviden tudi sprehod po središču Zagreba, kjer poteka praznični sejem.

Orbana so pred hotelom dočakali protestniki iz več nevladnih organizacij, ki so opozorili na kršitve človekovih pravic in ogrožanja demokracije na Madžarskem. Med drugim so nosili napis "Deportirajte Orbana, ne beguncev".

Orban je udeležbo na vrhu izkoristil tudi za delovni obisk na Hrvaškem ter se je na ločenih srečanjih pogovarjal o odprtih vprašanjih med državama s Plenkovićem, kot tudi s predsednikoma hrvaškega sabora in države Gordanom Jandrokovićem in Kolindo-Grabar Kitarović, ki sta se tudi udeležila slovesne večerje.

Plenarno zasedanje pobude je napovedano za torek v hotelu Westin, ko v Zagrebu pričakujejo še evropskega komisarja za širitev Johannesa Hahna in bolgarskega premierja Bojka Borisova. Tema osrednjega foruma vrha je "izgradnja varnosti, krepitev gospodarstva, omogočanje napredka".

Pričakovati je, da bodo na plenarni seji odprli tudi vprašanja migracij, razmer v Bosni in Hercegovini ter o drugih političnih izzivih, kot so odnosi med Srbijo in Kosovom ali med Ukrajino in Rusijo. Uvodni nagovor bo imel Plenković, ki bo po koncu seje stopil tudi pred novinarje.

V torek bo potekal tudi poslovni forum z naslovom Z inovacijami do konkurenčnosti, ki ga organizira hrvaška gospodarska zbornica.

Članice pobude so Albanija, Avstrija, Belorusija, BiH, Bolgarija, Črna gora, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Ukrajina. Slovenija je polnopravna članica pobude od 18. junija 1992.