c S

Delodajalci še naprej kritični do predlaganega zvišanja minimalne plače

28.11.2018 13:06 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Marjan Trobiš je članom združenja v podpis poslal pismo, s katerim želi vladi preprečiti sprejem novele zakona o minimalni plači. Kot je opozoril, predlagana sprememba kritično dviguje stroške dela. Kritični so tudi v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC), ki pozivajo k pripravi strokovnega zakona.

Kot je za STA povedal Trobiš, ZDS med drugim moti "porušen socialni dialog". Z odprtim pismom, ki so ga danes poslali vladi, poslancem in pristojnim ministrom, želijo opozoriti na nujnost sodelovanja in upoštevanja strokovnih argumentov. "Na delodajalski strani smo skrajno razočarani, da se takšne poteze vlečejo brez socialnega dialoga, katerega pomen premier Marjan Šarec sicer stalno izpostavlja," je dejal.

Dvig minimalne plače po njegovih besedah prinaša težke posledice za gospodarstvo. To, da naj bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, odstotkovno gledano pomeni zelo visok dvig in velik razkorak med ostalimi plačami v gospodarstvu, je opozoril Trobiš ter obnašanje Levice in sindikatov označil za populistično.

V ZDS poudarjajo, da se gospodarska aktivnost ohlaja tudi v Sloveniji, kar njihovi člani že čutijo. "Stroškovnega pritiska, ki bi ga povzročila nova definicija minimalne plače, pod nobenim pogojem ne moremo preliti v cene naših izdelkov," so zapisali in dodali, da tudi mnogo višja gospodarska rast od sedanje ne bi prenesla "takšnega vdora v pogoje poslovanja s strani politike".

V ZDS se zavedajo, da bodo sprejem novele težko preprečili, a napovedujejo, da bodo kljub temu še naprej opozarjali na negativne posledice tega ukrepa. "S trezno glavo je treba sesti za mizo in se pogovoriti tudi o številkah, ne pa le navajati populistična dejstva," je dodal.

Odziv članov združenja na pismo je po Trobiševih besedah "nenormalno visok", večina članov je pismo tako podprla. "Potrdili so, da je to pravi način za izraz zaskrbljenosti nad dogajanjem," je še dodal.

Kot je razvidno iz vsebine pisma, je ZDS uspelo zbrati 121 podpisov. Med podpisniki so med drugim Boxmark Leather, katerega direktor je Trobiš, Ebm-papst, M Sora, Strabag, Ljubljanske mlekarne, skupina Impol, Mahle Slovenija, OMV Slovenija, CGP, Hella Saturnus, Lisca, Revoz in Združenje Bank Slovenije.

V SBC so koalicijo medtem pozvali, naj poleg umika podpore predlogu napove pripravo novega zakona, ki bo strokovno podkovan, predvsem pa bo razbremenil plače. Kot so poudarili v SBC, rast plač - tudi minimalne - sicer zagovarjajo, vendar mora biti ta rast strokovno podkovana in dogovorjena v socialnem dialogu.

"V času ohlajanja gospodarske rasti bi od politikov pričakovali, da so še posebej previdni. Žal zadnji predlog zakona o minimalni plači dokazuje prav nasprotno," so zapisali v sporočilu. V primeru "šokantnih skokov plač, zlasti ob sunkovitem izločanju dodatkov pri plačah", se po opozorilih kluba v času ohlajanja ne bomo mogli izogniti hudim posledicam v panogah in podjetjih z nižjo dodano vrednostjo.

Opozarjajo tudi, da je zaupanje v trezne in strokovne odločitve politikov pri podjetnikih spodkopano, skopnelo pa je tudi njihovo zaupanje v obljube o socialnem dialogu in v izjave o koalicijskem sporazumu.

Koalicijo pozivajo, naj napove pripravo novega strokovnega predloga, ki ga bo v postopek poslala skupaj z drugimi ukrepi za hitrejšo rast dodane vrednosti in posledično tudi plač. "Med temi ukrepi morata biti davčna reforma in razbremenitev plač," poudarjajo.

"Še pred meseci smo slišali pohvale gospodarstvu, da smo najbolj zaslužni za izhod iz krize. Zdaj pa nismo vredni niti tega, da bi poslušali naše resne strokovne argumente, niti tega, da bi nas vključili v strokovno pripravo ključnih zakonov," je še poudaril predsednik SBC Marjan Batagelj.

Predsednik vlade Marjan Šarec delodajalce razume, da jim predlagani zakon ni po volji. "To smo tudi pričakovali," je dejal ob robu prireditve ob dnevu Zveze društev upokojencev Slovenije v Ljubljani. "Verjamem, da bomo v dialogu z njimi tudi prišli do konca. Seveda pa se vsako interesno združenje, vsaka skupina bori za svoje interese in to sem tudi pričakoval in ne vidim v tem nič spornega," je še dodal.