c S

Pred vrhom EU o brexitu Mayeva z Junckerjem v Bruslju

22.11.2018 07:35 Bruselj, 21. novembra (STA) - Britanska premierka Theresa May se je pred nedeljskim izrednim vrhom EU o brexitu danes v Bruslju sešla na delovnih pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Pogovarjala naj bi se zlasti o politični izjavi o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Veliko Britanijo.

Iz Bruslja je po skoraj dvournem pogovoru tiskovni predstavnik komisije sporočil, da sta Mayeva in Juncker v pogovoru dosegla "zelo dober napredek", a dodal, da se "delo nadaljuje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mayeva je po srečanju napovedala, da se bo v soboto vrnila v Bruselj. "Vrnila se bom v soboto na dodatna srečanja, na katerih bomo govorili, kako zagotoviti, da bomo ta proces zaključili tako, da bo v interesu vseh naših ljudi," je dejala v izjavi za britanske medije.

Ob začetku srečanju na sedežu Evropske komisije sta se britanska premierka in Juncker pred televizijskimi kamerami le kratko rokovala, na novinarska vprašanja pa nista hotela odgovarjati.

Mayeva po potrditvi osnutka ločitvenega sporazuma unije in Združenega kraljestva v britanski vladi v nedeljo na vrhu pričakuje še politični blagoslov sedemindvajseterice. Ločitveni sporazum morajo nato potrditi še Svet EU in Evropski parlament ter britanski parlament, kjer ga, predvidoma v začetku decembra, čaka tudi najtežja preizkušnja. Nasploh je v Londonu od dogovora pogajalcev o osnutku sporazuma burno, vlada Mayeve pa visi na nitki.

Mayeva se doma sooča s pritiski svojih severnoirskih zaveznikov, stranke DUP, ki nasprotuje sporazumu o brexitu, ker da slabi britansko suverenost na Severnem Irskem. Pritisk te dni izvaja tudi Španija, ki grozi, da sporazuma ne bo podprla, če v njem ne bo izrecno navedeno, da morajo pogajanja o statusu Gibraltarja potekati ločeno med Španijo in Veliko Britanijo in torej ne v okviru pogajanj Londona in Bruslja. Mayeva je danes britanskim poslancem zatrdila, da iz pogajanj o prihodnjih odnosih ne bodo izključili vprašanja Gibraltarja, poroča AFP.

Ločitveni sporazum ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, ki naj bi se izteklo do konca leta 2020, a ga je mogoče enkrat podaljšati.