c S

Stališča do izbire guvernerja še v fazi oblikovanja

21.11.2018 16:25 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Poslanske skupine so s petimi kandidati, ki se v vnovičnem izbornem krogu potegujejo za mesto guvernerja Banke Slovenije, opravile pogovore, komu bodo namenile podporo, pa v večini primerov še ni znano. NSi in SAB podpirata ekonomista Igorja Mastena, Levica pa ekonomista Jožeta Damjana.

Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač danes in v četrtek po poslanskih skupinah preverja stališča do kandidatov, predsednik Borut Pahor pa bo imel posvetovanja z vodji skupin o tem, kdo bi lahko dobil največ podpore, prihodnji teden.

V SAB in NSi podpirajo Mastena, ki so ga podpirali že v prvem izbornem krogu, čeprav se takrat ni prijavil na Pahorjev poziv. Tokrat se je, Jernej Vrtovec pa je v imenu NSi povedal, da bodo v tem krogu podprli Mastena: "Za ta krog so to dokončno sklepi."

"To je kandidat, ki bo z bogatimi, tudi mednarodnimi izkušnjami in kompetencami lahko dobro, kakovostno in profesionalno vodil Banko Slovenije. Ima zelo dober program in zelo jasna stališča," je obrazložil Vrtovec.

Mastenu nekateri očitajo sodelovanje s prejšnjim guvernerjem Boštjanom Jazbecem. A glede tega v NSi po Vrtovčevih besedah ne vidijo nič slabega: "V tem, če je že sedaj dokaj blizu dogodkom, ki so se v Banki Slovenije odvijali, ne vidimo nič slabega. Kdor ne pozna sistema, ga ne more dobro voditi."

V Levici so izpostavili Damjana. Kot je povedal koordinator Levice Luka Mesec, so pogovore opravili s štirimi kandidati, Damjan pa je med njimi predstavil najboljši načrt spremembe delovanja Banke Slovenije. "Tudi njegova makroekonomska usmeritev nam je najbližje, tako da podpora ostaja," je dodal.

Na očitke, da je Damjan posojilojemalec v švicarskih frankih, ki delijo javnost v tem, ali bi morali zanje po odpravi zgornje meje, vezane na evro, najti sistemsko rešitev ali ne, je Mesec dejal, da "osebne okoliščine ne smejo vplivati na odločanje glede funkcij, kot je guverner Banke Slovenije".

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dodal, da jim je Damjan zagotovil, da bi se iz odločanja o tej tematiki izločil. Han je ob tem izpostavil, da v SD še nimajo ne favorita ne koga, ki bi mu nasprotovali. "Danes smo opravili pogovor z vsemi kandidati, naredili bomo analizo in se pogovorili," je napovedal.

Je pa priznal, da je Masten tudi v tem krogu za njih najmanj primeren. "Že v prvem krogu smo rekli, da je Masten za nas najmanj primeren kandidat, ne zaradi svojega znanja, temveč zato, ker je na nek način sodeloval s prejšnjim guvernerjem," je pojasnil.

Namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga je zatrdila, da odločitve še niso sprejeli. "V tem tednu smo opravili pogovore z vsemi prijavljenimi kandidati, vendar odločitve še nismo sprejeli. Pričakujem, da bo o tem tekla beseda in usklajevanja na četrtkovem vrhu koalicije," je povedala.

"Moramo biti tako odgovorni, da bomo našli skupnega kandidata," je še izpostavila Sluga. A Han je vseeno izrazil skrb, da se to tudi v ponovljenem krogu ne bo zgodilo. "Mogoče bi moral predsednik države najti šestega kandidata," je ocenil.