c S

V EU težave s podaljšanjem operacije za boj proti tihotapcem migrantov

21.11.2018 07:10 Bruselj, 20. novembra (STA) - EU se ne more dogovoriti o podaljšanju pomorske operacije za boj proti tihotapcem migrantov v Sredozemlju, imenovane Sophia. Sporna je ureditev izkrcavanja rešenih migrantov. Vsi obrambni ministri EU so sicer danes podprli nadaljevanje operacije, je povedal slovenski minister Karl Erjavec, ki opozarja pred negativnimi posledicami njene ustavitve.

"Vsi se strinjajo, da se operacija mora nadaljevati," je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini po zasedanju obrambnih ministrov EU, ki so danes pregledali potek šestnajstih misij in operacij EU s poudarkom na Sophii.

Prihodnost operacije je ogrozila odločitev nove italijanske vlade z močno protipriseljensko držo za zaprtje pristanišč ladjam z rešenimi migranti. Članice se od takrat ne morejo dogovoriti glede ureditve vprašanja izkrcavanja.

Mogherinijeva je danes poudarila, da bi morale članice poiskati vsaj začasno rešitev za nadaljevanje te pomembne operacije, od katere ima koristi celotna unija.

Operacija Sophia, ključna za boj proti tihotapcem in za zmanjševanje števila migrantov, ima določene težave, ker ni celovite rešitve, ko govorimo o izkrcavanju rešenih oseb, pa je povedal slovenski obrambni minister Erjavec.

"Ne bi bilo dobro, da bi ugasnila, ker vemo, da je bila učinkovita," je poudaril Erjavec ter izpostavil, da je njeno nadaljevanje pomembno tudi z vidika zagotavljanja kontinuitete delovanja in verodostojnosti EU.

Erjavec poudarja, da se Slovenija pri vprašanju izkrcavanja zavzema za politični dogovor v skladu z načelom solidarnosti in prostovoljnosti. Po današnji razpravi se boji, da to ne bo lahka naloga.

"Kaj se bo zgodilo do konca leta, zelo težko napovem," je dejal Erjavec. "Vse države operacijo podpiramo, si pa ne predstavljam, da bi lahko do konca leta našli politični konsenz glede vprašanja, kaj storiti z rešenimi osebami," je ocenil.

Če se operacija ne bo nadaljevala, to po Erjavčevih besedah ne bo zelo pozitivno sporočilo. Minister izpostavlja vprašanje, kaj bi to pomenilo za prihodnje migracije v Sredozemlju, saj je bila operacija zelo uspešna.

Operaciji, ki je bila vzpostavljena leta 2015, se mandat sicer izteče konec leta. Doslej je rešila okoli 50.000 migrantov. Letos je po besedah Mogherinijeve rešila v povprečju 180 migrantov na mesec.

Sophia, ki so ji članice mandat enkrat že podaljšale julija lani, deluje v mednarodnem morju, ne pa tudi v libijskih vodah, kar je bilo sicer dolgoročno predvideno ob njeni vzpostavitvi leta 2015. Za ta korak potrebuje EU povabilo libijskih oblasti oziroma resolucijo ZN.

Poleg temeljne naloge uničenja poslovnega modela tihotapcev migrantov in trgovcev z ljudmi v južnem osrednjem Sredozemlju ima še dve podporni nalogi: usposabljanje libijske obalne straže in mornarice ter pomoč pri uresničevanju embarga ZN na orožje na odprtem morju pred libijsko obalo.

Slovenija je v operaciji Sophia že sodelovala z ladjo Triglav. O možnostih nadaljnjega sodelovanja je minister Erjavec danes dejal, da glede ladje Triglav za zdaj ni nobene odločitve.