c S

Sodišče zaustavilo Trumpovo prepoved glede prošenj za azil

21.11.2018 07:15 Washington, 20. novembra (STA) - Ameriški zvezni sodnik Jon Tigar iz San Francisca je v ponedeljek blokiral odločitev ameriške administracije pod vodstvom predsednika ZDA Donalda Trumpa, da se tistim, ki nezakonito vstopijo v ZDA, odvzame možnost prošnje za azil. Blokada velja za celotno ozemlje ZDA najmanj do 19. decembra, ko bo sodnik odločal o trajnejši.

Trump se je 9. novembra odločil, da ljudje, ki nezakonito prečkajo mejo z Mehiko, nimajo pravice do azila. Skupine za človekove pravice so ugotovile, da je to v nasprotju z ustavo in zakoni ter vložile tožbo v San Franciscu, kjer je verjetnost, da naletijo na naklonjenega liberalnega sodnika večja kot drugje po ZDA. Tigarja je na položaj imenoval nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

Ameriški zakon jasno pravi, da pravica do prošnje za azil ni odvisna od tega, kje človek zanjo zaprosi. Zakon je pravnikom pravosodnega ministrstva ZDA prebral tudi sodnik in to zapisal v svoji odločitvi o začasni blokadi ukaza. "Ne glede na obseg pooblastil predsednik ne more samovoljno spreminjati imigracijskih zakonov in vsiljevati pogojev, ki jih je kongres izrecno prepovedal," je odločil sodnik Tigar.

Trumpov ukaz o odvzemu pravice do azila sodi v sklop podobnih ukrepov in groženj pred vmesnimi volitvami v začetku novembra, ko je sprožal alarm pred "invazijo" migrantov iz Srednje Amerike, da poveča volilno udeležbo republikancev. Ustrahovanje je bilo uspešno v bitki za senat, kjer so republikanci uspeli ohraniti in celo malce povečati večino.

Ta karavana ni nič novega ali posebnega. Migranti iz držav južno od ZDA prihajajo na mejo že desetletja. Ameriški uradniki na meji počasi obravnavajo prošnje za azil in del migrantov se potem odpravi čez mejo mimo mejnega prehoda. Ko jih ujamejo, vložijo prošnjo za azil preko vrste, če jih ne ujamejo, pa postanejo del več milijonov nezakonitih priseljencev v ZDA, ki delajo in plačujejo davke.

Problema nezakonitega priseljevanja Trump z izvršnimi ukazi ne bo rešil. Pred odvzemom pravice do azila je skušal s politiko ločevanja družin priseljencev, od česar je moral zaradi ogorčenja doma in na tujem potem odstopiti. Najboljša rešitev bi bila celovita imigracijska reforma, ki jo je skušal potrditi že republikanec George Bush mlajši, vendar je propadla zaradi njegovih republikancev, ki nerealno vztrajajo pri izgonu 12 milijonov ljudi iz ZDA.

Tudi celovita imigracijska reforma bi bila le začasna rešitev. Položaj je podoben kot z nikoli končano vojno proti mamilom, ki bodo prihajala v ZDA, dokler bo obstajal trg. Karavane migrantov se bodo še naprej valile proti ZDA, dokler bo v državah Srednje Amerike huda revščina in jim bodo vladale ulične tolpe skupaj z uradno korupcijo. Za velik del migrantov ne gre le za vprašanje boljšega življenja, ampak za vprašanje življenja ali smrti.