c S

Pahor v začetek posvetovanj o kandidatu za guvernerja

20.11.2018 13:08 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo v sredo začel posvetovanja s poslanskimi skupinami o izbiri kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Za položaj se potegujejo Jože Damijan, Igor Masten, Boštjan Vasle, Eva Lorenčič in Tomaž Toplak, po predsednikovih načrtih bi DZ o novem guvernerju lahko odločal na decembrski seji.

Kot so danes sporočili iz predsednikovega urada, bo generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač vodje poslanskih skupin obiskala v sredo in četrtek. "Prvi krog posvetov bo namenjen stališčem poslanskih skupin glede petih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije," so navedli.

Drugi krog posvetovanj po stekel prihodnji teden, predvidoma v torek in sredo, ko bo predsednik Pahor z vodji poslanskih skupin skušal ugotoviti, ali kdo od kandidatov, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem, uživa tudi potrebno podporo poslank in poslancev.

Kandidati so ekonomista Damijan in Masten, v. d. direktorja Umarja Vasle, Lorenčičeva iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kapitalske družbe Toplak.

"Predsednik republike načrtuje, da bo predlog kandidature v DZ poslal v času, ki bo omogočal, da bo lahko DZ o guvernerju Banke Slovenije odločal na decembrski seji, saj ostaja Banka Slovenije brez guvernerja že od konca letošnjega aprila," so še poudarili v predsednikovem uradu.

DZ o izbranem kandidatu glasuje na tajnem glasovanju, podpreti ga mora najmanj 46 poslancev.

Mesto guvernerja Banke Slovenije se je izpraznilo spomladi z odhodom Boštjana Jazbeca, Pahor pa zdaj po prvem neuspešnem krogu, v katerem DZ za guvernerja ni potrdil sedanjega viceguvernerja Primoža Dolenca, ki ustanovo začasno vodi, vodi drugi izborni krog.