c S

V Hongkongu začetek sojenja članom protestnega gibanja

19.11.2018 12:21 Hongkong, 19. novembra (STA) - V Hongkongu se je začelo sojenje devetim članom prodemokratičnega Gibanja dežniki, ki so zaradi njihove vloge v protestih leta 2014 obtoženi kršenja javnega reda. Vodilna trojica je zanikala krivdo.

Profesor sociologije Chan Kin-man, profesor prava Benny Tai in baptistični pastor Chu Yiu-ming so leta 2013 ustanovili gibanje Occupy Central. Ljudi so pozvali k protestom, s katerimi so od Pekinga zahtevali neposredne volitve vodje Hongkonga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki, ki so okupirali poslovno četrt Hongkonga, so za zaščito pred solzivcem uporabljali rumene dežnike, zaradi česar so jih poimenovali Gibanje dežniki. Konec leta 2014 so za več kot dva meseca paralizirali več delov mesta.

Tožilec Andrew Bruce je danes na sodišču zatrdil, da so množični protesti "povzročili škodo ljudem", ki so jih prizadele blokade glavnih cest. Trojico je obtožil "nezakonite blokade javnih prostorov in cest". Vsak od njih je obtožen kršenja javnega reda in spodbujanja h kršenju javnega reda. Grozi jim do sedem let zapora.

59-letni Chan je po sojenju povedal, da vodilna trojica ni priznala krivde, saj so očitki nerazumni. Posvaril je, da bo ta proces, če bo uspešen, okrnil svobodo izražanja v Hongkongu. 54-letni Tai je medtem dejal, da ne gre samo za proces proti devetim članom gibanja, ampak "se sodi tudi visoki stopnji avtonomije v Hongkongu in vladavini prava". Chu pa je poudaril, da posnetki, ki jih je med sojenjem pokazalo tožilstvo, kažejo poudarek na miru in nenasilju skupine.

Začetek sojenja, ki bo predvidoma trajalo 20 dni, so pospremili protestniki, ki so podprli obtožence. "Miren upor! Želim pravo splošno glasovanje!" so vzklikali. Že na protestih leta 2014 so zahtevali neposredne volitve vodje Hongkonga, a cilja niso dosegli.