c S

Balonarjev odvetnik zadovoljen z odločitvijo sodišča

16.11.2018 14:34 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Boris Grobelnik, zagovornik balonarja Mira Kolenca, je po koncu današnjega sojenja izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo sodišča, ki je njegovega klienta oprostilo očitkov odgovornosti za balonarsko nesrečo leta 2012, v kateri je umrlo šest potnikov z balona, 25 jih je bilo poškodovanih. Kolenc izjav ni želel dajati.

"Sodišče je pošteno in natančno izpeljalo postopek ter po mojem mnenju, znanju in vedenju tudi pošteno odločilo. Žal nam je, da je prišlo do te nesreče, a zgodila se je zaradi višje sile, nemogočih vremenskih razmer, ki so se pojavile," je ob odhodu iz sodne stavbe dejal odvetnik Grobelnik.

Kot je izpostavil, je sodnico prepričalo mnenje britanskega izvedenca, edinega strokovnjaka v celotnem postopku, ki že 40 let obvlada polete z baloni. "Poleg tega mojemu klientu ni bilo mogoče očitati, da je napačno ocenil vremenske razmere zjutraj tistega dne in da je imel napačno tehniko pristajanja. Prišlo je do izrednih razmer in v izrednih razmerah je težko ravnati. Lahko bi prišlo še do česa hujšega. Moj klient je v tisti situaciji naredil, kar se je dalo.

Sodnica Sinja Božičnik je danes Kolencu izrekla oprostilno sodbo. Svojo odločitev je oprla na pričanje britanskega izvedenca, ki je v nasprotju s slovenskimi balonarji Kolenca bolj kot ne razbremenil krivde. Ocenil je, da je pri odločitvi o tem, da bo balon tistega usodnega jutra poletel, verjetno botroval tudi ekonomski pritisk, saj je vzdrževanje takšnega balona zelo drago, kljub temu pa odločitev za polet glede na vremenske informacije, ki jih je imel Kolenc, po mnenju izvedenca ni bila nerazumna ali nenavadna.

Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo je napovedalo pritožbo.