c S

Mayeva brani dosežen dogovor o brexitu

16.11.2018 07:15 London, 15. novembra (STA) - Britanska premierka Theresa May, ki se je danes soočila z odstopom več članov vlade, ki nasprotujejo v sredo doseženemu okvirnemu sporazumu z EU o brexitu, je dogovor branila tudi na večerni novinarski konferenci. Prepričana je, da gre za najboljši možni dogovor za Veliko Britanijo in da je smer prava za državo in državljane.

Ponovila je, da so dosegli najboljši dogovor, tak, v katerem je zaščita nacionalnih interesov Velike Britanije na prvem mestu in ki izpolnjuje prioritete ljudi, ki so se na referendumu o brexitu leta 2016 večinsko izrekli za odhod države iz unije po 40 letih.

Zagotovila je, da dogovor omogoča, da bo iz povezave odšla celotna Velika Britanija in da ne bo trde meje na irskem otoku.

Obžalovala je odstop ministrov in se jim zahvalila za delo, ob tem pa dodala, da morajo kolegi "storiti, kar mislijo, da je prav".

Svojo konservativno stranko, v kateri ji zaradi nasprotovanja dogovoru nekateri poslanci grozijo z vložitvijo zahteve po glasovanju o zaupnici, je pozvala k enotni podpori osnutku sporazuma. Ob tem je opozorila, da v nasprotnem primeru grozi "globoka in velika negotovost".

Glede nizke podpore dogovoru v britanskem parlamentu pa je znova zatrdila, da je njena naloga doseči najboljši možen dogovor za Veliko Britanijo, poslanci pa da bodo opravili svoje delo.

Zatrdila je, da vlada na njeno pobudo ne bo organizirala drugega referenduma o brexitu. Velika Britanija bo odšla iz EU 29. marca 2019, je dejala na novinarski konferenci, ki jo je med drugim v živo prenašal britanski BBC.