c S

V Kambodži prvi obsodbi za genocid

16.11.2018 07:31 Phnom Penh, 16. novembra (STA) - Posebno sodišče v Kambodži je danes izreklo prvo obsodbi zaradi genocida. Bivša voditelja zloglasnih Rdečih Kmerov, 92-letnega Nuona Cheo in 87-letnega Khieuja Samphano so obsodili na dosmrtno ječo. To je že njuna druga obsodba na dosmrtni zapor. Leta 2014 sta bila nanjo obsojena zaradi zločinov proti človečnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kieu Samphan je bil predsednik Kambodže, Nuon Chea po namestnik sekretarja kamboških komunistov.

Sodnik Nil Nonn je ob današnjem branju razsodbe izpostavil, da je Chea kot "lojalna desna roka Pol Pota" kazensko odgovoren za umore, mučenja in druge zločine, saj je imel po zaslugi svojega vodilnega položaja v režimu nadzor nad vsemi dejavnosti komunistične stranke.

Tako Samphan in Chea sta bila spoznana za kriva genocida nad vietnamsko manjšino v Kambodži, zločinov proti človečnosti ter kršitev ženevskih konvencij iz leta 1949. Chea je bil obsojen tudi zaradi genocida nad muslimansko manjšino Cham, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komunistični Rdeči Kmeri pod vodstvom diktatorja Pol Pota so bili na oblasti med letoma 1975 in 1979. V času njihove vladavine je zaradi mučenja, usmrtitev, prisilnega dela ali lakote umrlo skoraj 1,7 milijona ljudi.