c S

Vlada danes o globalnem dogovoru ZN o migracijah

15.11.2018 07:34 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Vlada bo danes razpravljala o globalnem dogovoru ZN o migracijah, ki bo sprejet decembra v Marakešu. Kot je v sredo dejal zunanji minister Miro Cerar, se mu zdi prav, da se vlada glede na spremenjene okoliščine znova opredeli do dogovora. Vlado namreč sestavlja nova koalicija, poleg tega je več držav odstopilo od dogovora ali ima pomisleke.

Cerar sicer verjame, da bo vlada ostala pri dogovoru. "Migrantskega vprašanja ne more nobena država reševati sama," je poudaril na seji odbora za zunanjo politiko.

Dogovor je kot sprejemljivega za Slovenijo podprl tudi predsednik republike Borut Pahor, ker da gre za prvi resen, sicer nezavezujoč poskus mednarodne skupnosti, da usklajeno ureja problem migracij. V skladu z določbo tega dogovora o polni suverenosti glede migracij pa naj Slovenija sporoči svoje zadržke ali dodatna pojasnila k dogovoru, je predlagal.

Jožef Horvat (NSi) je sicer v sredo na seji OZP opozoril, da bi vlada odločitev lahko sprejela šele po petkovi nujni seji odbora in izredni seji DZ prihodnjo sredo, ki so jo sklicali na predlog opozicijskih SDS, NSi in SNS, ki dogovoru nasprotujejo.

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, kot je uradni naziv dokumenta, določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Dogovor, katerega pripravo je Slovenija podprla, po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva poudarja suvereno pravico držav, da same oblikujejo lastne migracijske politike. Je pravno nezavezujoč dokument in ne prinaša novih mednarodnopravnih obveznosti. V Marakešu bo sprejet z aklamacijo in ne s podpisom.

O dogovoru bodo pred sejo vlade predvidoma razpravljali predsedniki koalicijskih strank, ki bodo govorili tudi o predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, kar bo sicer ena od tem razširjenega koalicijskega vrha v soboto.

Vlada bo danes med drugim obravnavala tudi predlog najustreznejše rešitve za izvršitev odločbe ustavnega sodišča glede odškodnin izbrisanim. Ustavno sodišče je namreč v odločbi marca odločilo o neustavnosti 12. člena zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, s katerim je omejena višina denarne odškodnine, ki se upravičencu lahko določi v sodnem postopku.

Predvidoma bo imenovala tudi v. d. generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso), potem ko je s položaja odstopil dosedanji generalni direktor Jožko Knez.