c S

KPK pozdravlja Šarčevo odločitev glede Bandellija

14.11.2018 07:20 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Protikorupcijska komisija, ki je ravnanje ministra Marka Bandellija in njegove grožnje o nedodelitvi javnih sredstev Občini Komen ocenila kot nesprejemljive, pozdravlja odločnost premierja Marjana Šarca. Ta je ministra namreč pozval k odstopu, v nasprotnem primeru pa napovedal predlog za njegovo razrešitev.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v odzivu na ravnanje kohezijskega ministra iz vrst SAB Bandellija, ki je z grožnjami o nedodelitvi javnih sredstev poskušal vplivati na razplet prihajajočih lokalnih volitev v Občini Komen, izpostavila pomen etičnega kodeksa za funkcionarje v vladi in na ministrstvih. Ta poudarja, da je spoštovanje standardov ravnanja in vedenja funkcionarjev izraz njihovega odnosa do pomembnih etičnih in moralnih načel. Po mnenju komisije so ministrova dejanja kršila načela, določena v kodeksu, čeprav se je kasneje opravičil.

"Pri tem naj ne bi šlo za enkratno dejanje," so navedli v komisiji. Po njihovih besedah naj bi bila ministrova integriteta namreč postavljena pod vprašaj tudi zaradi neprimernega pridobivanja strankarske podpore v okviru lokalnih volitev, ko je v zameno za ureditev cestnih razmer pričakoval vključitev državljanov na strankarsko listo.

"Do tovrstnih spornih praks v slovenskem političnem prostoru ne bi smelo prihajati," je opozorila komisija, ki premierjevo odločitev razume kot znamenje podpore ideji integritete in integritetnemu ravnanju funkcionarjev na najvišjih položajih v državi.

Bandelli, ki je sicer zavrnil Šarčeve očitke, je že podpisal odstopno izjavo. Za svoje ravnanje se je večkrat opravičil, ob odstopu pa je ocenil, da je v dveh mesecih naredil ogromno.