c S

Romunija dobila novega ministra za evropske zadeve

13.11.2018 11:58 Bukarešta, 13. novembra (STA) - Romunska vlada je danes dobila novega ministra za evropske zadeve, ki bo moral prepričati Bruselj, da je Romunija pripravljena na predsedovanje Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta. Vodenje tega ključnega ministrstva je prevzel dosedanji državni sekretar na zunanjem ministrstvu George Ciamba.

52-letni karierni diplomat je na položaju zamenjal 33-letnega Victorja Negrescuja, ki je minuli teden nepričakovano odstopil.

Kot so poročali romunski mediji, naj bi se Negrescu za odstop odločil, ko je vladajoča socialdemokratska stranka ugotovila, da ni izpolnil zahtev Bruslja glede reform na področju pravosodja.

Njegov odstop je vzbudil dvome, ali je Romunija sposobna prevzeti vodenje EU, prvič po vstopu v povezavo leta 2007. Romunski predsednik Klaus Iohannis je po Negrescujevem odstopu dejal, da niso pripravljeni na predsedovanje. "Stvari uhajajo iz vajeti (...) osebe, zadolžene za evropska vprašanja, odstopajo ali so odstavljene," je dejal.

Premierka Viorica Dancila je zavrnila njegove navedbe in zagotovila, da bo Bukarešta kos nalogi.

Evropski parlament je danes sprejel resolucijo, v kateri ostro kritizira reformo pravosodja v Romuniji. Evropska komisija pa naj bi danes objavila letno poročilo o napredku na področju delovanja pravne države v Romuniji.