c S

Bandellija lahko odnese neprimerna komunikacija

13.11.2018 07:31 Ljubljana, 12. novembra (STA) - Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli se je v središču pozornosti znašel po tistem, ko so mediji razkrili elektronsko sporočilo, v katerem je septembra žugal enemu od županskih kandidatov v Komnu. A to je bil le vrh ledene gore očitkov, ki so se na račun Bandellija nabirali, že odkar je postal ministrski kandidat.

Širša javnost je na Bandellijevo neprimerno komunikacijo postala pozorna, ko so mediji razkrili septembrsko elektronsko sporočilo Bandellija Eriku Modicu, ko je slišal, da naj bi ta kandidiral za župana v Komnu. V njem je bil Bandelli kritičen do Modica, pri čemer mu je navrgel, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi SAB. Predsednica stranke vodi ministrstvo za infrastrukturo. Mediji so Bandelliju nemudoma očitali, da v tem primeru ne gre zgolj za Bandellijev oster jezik, ki ga večkrat uporabi na družbenih omrežjih, ampak diši po zlorabi ministrskega položaja.

Bandelli je v pisnem pojasnilu premierju Marjanu Šarcu popisal vse okoliščine njegovega dopisovanja z Modicem, ki je sicer potekalo z njegovega zasebnega elektronskega naslova. "Dejansko sem vsem prejemnikom skupaj odgovarjal kot njihov nekdanji župan in kot sosed, ki je v te spore hočeš nočeš vpet, a ne tudi vpleten," je zapisal. Ob tem je bil znova kritičen do Modica, za katerega je prepričan, da bi kot župan delal samo sebi v prid, čemur se je, kot je zapisal Šarcu, uprl. Prepričan je namreč, da se je Modic za kandidaturo odločil zgolj zato, da bi kot župan vplival na razrešitev sosedskih nesoglasij v povezavi z obnovo in delovanjem Fabianijeve domačije v občini Komen. Modic je namreč prvi sosed domačije.

Minister je zatrdil, da imajo vsi potencialni in končni upravičenci evropskih sredstev, torej tudi občine, njegovo podporo in podporo službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko - "ne glede na to, kdo jih vodi in jih bo vodil po naslednjih volitvah, in čeprav bi občino vodil župan, ki ne bi deloval v prid vsem oziroma se z njegovimi pogledi jaz osebno ne bi strinjal". "Resnično mi je žal in se še enkrat tudi vam iskreno opravičujem za zapis tiste povedi, ki je dala vtis, da imamo ministri pristojnosti, ki jih nimamo," je zapisal. Bandelli se je sicer javno in Modicu opravičil že minuli teden, enkrat celo pred poslanci na seji DZ. Kljub temu ga je Šarec pozval k odstopu, sicer mu grozi razrešitev.

A to ni bil prvi Bandellijev komunikacijski zdrs. Oktobra je denimo na družbenem omrežju Facebook v polemiki s še enim komenskim županskim kandidatom Sergiom Stancichem poudaril, da podpira drugega kandidata Deana Zalesjaka, ki "bo seveda dobil maksimalno politično podporo, znanje in ministrske informacije".

Odmeval je tudi njegov odziv na novinarsko vprašanje o uporabi modrih luči na službenem avtomobilu, ko je zabrusil, da lahko po zakonu počne, kar hoče.

A problematičnost Bandellijevega komuniciranja predvsem na družbenih omrežjih ni novost. Nenazadnje se je moral zaradi svojih tvitov in drugih zapisov zagovarjati že na zaslišanju kot kandidat za ministra.

Predvsem iz vrst SDS je bilo slišati, da tviti kažejo na to, da je Bandelli nagle jeze, opozarjali so tudi, da mora imeti politik "neke določene sposobnosti, predvsem kar se tiče komuniciranja" in da verjamejo, da se zaveda, da je storil "nekaj napak z neprimernimi tviti". Med drugim so mu očitali tvitanje na račun televizijske oddaje Pričevalci, češ da se troši nepotreben denar za dokumentirati brezvezje, pa na račun člana SDS Danijela Krivca.

"Če sem pa temperamenten, je to lahko tudi pozitivno," pa je odgovoril Bandelli. Prav tako je navedel, da je tudi sam deležen zmerljivk, da je večkrat sarkastičen, a da mediji vzamejo le delček zgodbe. "Pa moji tviti niso vsi taki, grobi," je še dejal.

Bandelli je sicer pred dnevi zaprl svoj Twitter profil in svoj stari Facebook profil, kar naj bi mu sicer svetovali že ob nastopu ministrske funkcije. Tudi Šarca pa je prosi, naj ob morebitnih nadaljnjih napadih na njegovo delo iz časa županovanja najprej poišče pojasnila pri njem, "saj novinarji brez zadržkov objavljajo nepreverjene in napačne informacije in jih predstavljajo kot dejstva. Zakaj sem se jim tako zameril, ne vem".

Po poročanju nekaterih medijev naj bi namreč Bandellija obremenjevale tudi nekatere anonimke, ki opozarjajo na domnevno sporne posle ravno v občini Komen, ki jo je Bandelli vodil pred imenovanjem za poslanca in nazadnje ministra.

Bandelli naj bi imel težave tudi na ministrskem mestu. Siol sicer izpostavlja zamudo pri poročilu o stanju na področju črpanja evropskih sredstev za trimesečno obdobje do konca septembra. Na vladni službi so pojasnili, da je do zamika prišlo, ker je Bandelli službo prevzel šele sredi septembra in se je želel naprej seznaniti s prevzetim stanjem. Prišlo je tudi do kadrovskih menjav, Bandelli v pojasnilu Šarcu omenja direktorja organa upravljanja. Andreja Engelmana je namreč zamenjala Mateja Mahkovec.

Po informacijah STA pa je Šarec od Bandellija zahteval, da že minuli teden na vladi predstavi ukrepe za izboljšanje črpanja evropskih sredstev, k čemur ga je pozval tudi DZ. A je Bandelli tudi pri tem zamujal, Šarcu pa zamudo pojasnil šele po tistem, ko ga je ta že "okaral" zaradi nje.

V SAB so sicer pred dnevi zagotovili, da Bandelli kot minister dela dobro. Poziv k njegovemu odstopu tako nekateri v političnih kot novinarskih vrstah postavljajo v kontekst že tako zaostrenih odnosov med Šarcem in predsednico SAB Alenko Bratušek. Bratuškova je namreč zahtevala razpravo o prioritetah vlade in izpolnjevanju zavez iz koalicijskega sporazuma ter napovedala, da v SAB ne bodo odstopali od izpolnitve zavez glede statusa upokojencev. Koalicija bo o prioritetah ter o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019 znova razpravljala predvidoma v sredo.

Če bo Bandelli odstopil ali bo razrešen z ministrskega mesta, se bo lahko vrnil v poslanske klopi.