c S

Šuljić in Budja kršila novinarski kodeks

10.11.2018 08:55 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Novinarsko častno razsodišče (NČR) je odločilo o pritožbah na dva članka iz Slovenskih novic in enega iz Delove Sobotne priloge. Kršitve novinarskega kodeksa je ugotovilo pri novinarju Slovenskih novic Tomici Šuljiću in odgovornem uredniku istega časnika Bojanu Budji, ne pa tudi pri Aliju Žerdinu z Dela, so danes sporočili z razsodišča.

Matej Gačnik se je na NČR pritožil zaradi članka Med čiščenjem preže ga je pokopala vrba, ki je bil objavljen v Slovenskih novicah. Razsodišče je odločilo, da sta novinar Šuljić in odgovorni urednik Budja kršila 17. člen Kodeks novinarjev Slovenije. Šuljić je po presoji NČR kršil tudi 18. člen, ni pa kršil 22. člena kodeksa.

Kot je pojasnilo NČR, sta Šuljić in Budja kršila novinarski kodeks, saj nista spoštovala zasebnosti pokojnega in sta objavila njegovo ime, priimek in starost v povezavi s podrobnostmi nesreče, v kateri je umrl. NČR je na tem mestu presojal predvsem, ali je za objavo navedenih podatkov obstajal javni interes in ali je bil pokojni morda javna osebnost, kot je zatrdil Šuljić.

NČR je sklenil, da za tak poseg v zasebnost javni interes ni bil podan, saj je šlo za članek o nesreči s smrtnim izidom, v zvezi s katero javnost ni imela upravičenega interesa za seznanjenost z osebnimi podatki ponesrečenca. Prav tako udejstvovanje v lovski družini in lokalnem kulturnem življenju, pa tudi dejstvo, da je bil pokojni znan v svoji okolici, ne pomenijo, da je bil javna osebnost.

Tudi izpostavitev pokojnika na javni prireditvi oz. podelitvi priznanja, ko je nastala v članku objavljena fotografija pokojnega, po presoji NČR ne pomeni okoliščine, ki bi pokojnemu odvzela status zasebnika. V tem primeru bi pokojnika le za kratek čas, v času, ko je prejel nagrado, lahko šteli za relativno javno osebo, je opozoril NČR.

Domen Savič je NČR prijavil novinarja Slovenskih novic Osteja Bakala zaradi domnevnih kršitev več členov kodeksa v članku Zoran (25) reševal svoj dron in omahnil v smrt, objavljenem v tiskani izdaji Slovenskih novic in njihovi spletni strani. Razsodišče je odločilo, da Bakal ni kršil kodeksa, 19. člen pa je kršil odgovorni urednik Budja.

Slednji je kodeks kršil, ker so Slovenske novice v tiskani in spletni izdaji objavile fotografijo ponesrečenca s kraja nesreče. 19. člen kodeksa namreč določa, da mora medij pri zbiranju informacij, poročanju in objavi fotografij pokazati posebno obzirnost.

NČR je obravnaval tudi pritožbo Rada Kuharja zoper Alija Žerdina, ki je v Delovi Sobotni prilogi objavil članek Brambovci iz Janhove, pri čemer naj bi kršil 5. člen kodeksa. Razsodišče je ugotovilo, da kršitve ni bilo.