c S

Nemški avtomobilski proizvajalci bi za popravilo dizlov dali do 3000 evrov

09.11.2018 07:17 Berlin, 08. novembra (STA) - Nemški minister za promet Andreas Scheuer je danes več kot pet ur sestankoval s predstavniki nemških avtomobilskih proizvajalcev. Kot je povedal po koncu srečanja, so proizvajalci pod določenimi pogoji pripravljeni plačati do 3000 evrov na vozilo za zmanjšanje onesnaževanja starejših dizelskih avtomobilov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proizvajalci že zdaj ponujajo visoke popuste kupcem, ki bi se odločili svoje stare avtomobile z dizelskim motorjem dati v račun pri nakupu okolju bolj prijaznega vozila. Ta ponudba velja za 15 nemških mest, v katerih so mejne vrednosti izpušnih plinov predvsem zaradi izpustov dizelskih vozil še posebej močno presežene. Ponudbe odvisno od proizvajalca veljajo do leta 2019 ali 2020.

Zamenjava starih avtomobilov z dizelskimi avtomobili za bolj okolju prijazna vozila je še naprej predvidena kot glavni ukrep, je povedal Scheuer. Če lastniki dizlov ne bodo izkoristili te ponudbe, pa so se na današnjem sestanku dogovorili o dodatnih ukrepih.

Kot je pojasnil minister, sta Volkswagen in Daimler pripravljena preostale stare avtomobile na lastne stroške v višini do 3000 evrov opremiti s katalizatorji. Doslej se je ponudba obeh proizvajalcev gibala okoli 2400 evrov na vozilo.

BMW naj ne bi bil pripravljen slediti temu zgledu, bi pa z enako vsoto priskočil na pomoč lastnikom starih dizlov potem, ko se bodo iztekle ponudbe za zamenjavo starih dizelskih avtomobilov za okolju prijazna vozila - npr. za nakup novega avtomobila.

Tehnične rešitve sicer še niso na voljo, je dejal Scheuer in dodal, da trenutno ne zna še nihče povedati, kakšni bodo dejansko stroški nadgradnje motorjev oziroma izpušnih sistemov avtomobilov.

Vsi trije proizvajalci so sicer pripravljeni zagotoviti do 3000 evrov za različne ukrepe, med drugim spodbude za primer, da bi kupci svoj stari dizelski avtomobil zamenjali za okolju prijaznejše vozilo.

Scheuer in avtomobilski proizvajalci so se o kompromisu glede dodatnih ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka v nemških mestih dogovarjali dolgo časa. V več mestih so sodišča že odredila prepoved vožnje za stara vozila z dizelskimi motorji, ravno danes je sodišče v Kölnu odločilo, da morata Köln in Bonn zaradi visoke onesnaženosti zraka z aprilom 2019 prepovedati vožnjo vozilom s starejšimi dizelskimi motorji.

Scheuer je sicer napovedal, da bo govoril tudi s tujimi avtomobilskimi proizvajalci. Ti bi namreč morali v reševanje situacije z dizelskimi motorji vložiti enak napor kot nemški proizvajalci, je poudaril.