c S

Vlada obljublja načrt za pospešitev črpanja evropskih sredstev

06.11.2018 07:30 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Odbor DZ za zadeve EU je danes na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o problematiki črpanja evropskih sredstev. To je po oceni poslancev največje opozicijske stranke katastrofalno, s čimer se pristojni minister sicer na seji ni strinjal, je pa napovedal pripravo načrta pospešitve črpanja ter njegovo predstavitev na seji DZ.

"Slovenija ima v tekočem programskem obdobju 2014-2020 na voljo približno 3,1 milijarde evrov, a je trenutno stanje na področju črpanja izjemno slabo, po naši oceni celo katastrofalno," je uvodoma v imenu predlagateljev opozorila Suzana Lep Šimenko (SDS).

Kot je opozorila, je naša država ena najslabših članic EU pri črpanju evropskih sredstev. "Slovenija je doslej počrpala šele 10 odstotkov sredstev, ki jih ima v tem obdobju na razpolago, smo pa že proti koncu petega leta obstoječe perspektive," je dejala. V SDS so žalostni in upravičeno zaskrbljeni, saj gre za edina razvojna sredstva, ki jih ima na razpolago naša država, predvsem pa lokalne skupnosti.

Slovenija bi morala biti po besedah poslanke SDS pri črpanju evropskih sredstev bolj učinkovita, s čimer se je Marko Bandelli, ki je kot minister brez listnice pristojen za evropsko kohezijsko politiko, povsem strinjal. Kot glavni vzrok za težave je izpostavil novi informacijski sistem službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Glede tega je napovedal revizijo, saj "ne more biti, da računalniški sistem ustavi razvoj naše države".

"Ključni razlog za težave in aktualno stanje izvira predvsem iz preteklih strokovno nepremišljenih odločitev v neprepoznani pomembnosti informacijskega sistema in netransparentnem vodenju tega področja," je dejal. Prepočasi pa poteka tudi izvajanje projektov na terenu, zato namerava v kratkem obiskati vse regionalne centre.

Bandelli je prav tako podprl predlog sklepa, ki so ga na koncu soglasno sprejeli člani odbora, in sicer naj vlada v 30 dneh pripravi načrt, kako pospešiti črpanje sredstev evropske kohezijske politike. "Predlog za pospešitev izvajanja je dobrodošel in osebno si bom prizadeval, da bo napredek viden in boste seznanjeni z napredkom in primerljivimi rezultati," je dejal.

Stanje na tem področju sicer po njegovih besedah ni kritično. Kar nekaj je bilo narejenega oz. zadeva teče, je dejal in dodal: "Sredstva črpamo regularno, problem so v tem trenutku povračila."

Od razpoložljivih sredstev v višini 3,068 milijarde evrov, ki so Sloveniji na voljo iz naslova operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v vlogi organa upravljanja do konca letošnjega septembra ministrstvom že dodelila 2,105 milijarde evrov.

Za večino teh sredstev so ministrstva že izvedla javne razpise in z izbranimi izvajalci sklenila pogodbe o sofinanciranju. Projekti se po državi torej izvajajo, prav tako se iz državnega proračuna redno izplačujejo oz. zalagajo sredstva upravičencem za že izvedene aktivnosti. Slabše pa je stanje na strani povračil iz evropske blagajne v slovenski proračun. Ob tem je Bandelli zagotovil, da Slovenija, ki je v prejšnjem programskem obdobju počrpala vsa razpoložljiva evropska sredstva, tudi v tekočem obdobju ne bo izgubila ničesar od teh sredstev.