c S

V zadevi Softić napovedano soočenje vseh šestih izvedencev

05.11.2018 13:58 Maribor, 05. novembra (STA) - Ker se izvedenska mnenja glede prištevnosti Senada Softića, ki je oktobra lani streljal na avtomobil v križišču v Mariboru in ubil moškega, razlikujejo, bodo v nadaljevanju že zdaj najverjetneje najdaljšega naroka za izrek kazenske sankcije v zgodovini slovenskega sodstva čez dva tedna soočili vseh šest izvedencev.

Danes je svoje mnenje glede prištevnosti obtoženega predstavila izvedenska komisija ljubljanske medicinske fakultete, ki so jo sestavljali trije strokovnjaki psihiatrične stroke in klinični psiholog. V tem delu naroka je bila na predlog obrambe izključena javnost, zato ni točno znano, kaj so povedali.

Očitno pa je, da se njihova ocena močno razlikuje od ocene predhodnega izvedenskega mnenja Mladena Vrabiča, ki naj bi pri Softiću prepoznal bistveno zmanjšano prištevnost, najverjetneje zaradi domnevne možganske okvare.

Zaradi nasprotnih mnenj je zagovornica obtoženega Tanja Kompara danes zahtevala, da se v nadaljevanju naroka ponovno pokliče v sodno dvorano Vrabiča, da se izreče glede mnenja izvedenske komisije. Če sodišče ne bo sledilo mnenju, ki je ugodnejše za obtoženega, pa naj se na njen predlog vpokliče novega izvedenca, ki naj obtoženega ponovno medicinsko pregleda.

Tožilec Darko Simonič je temu nasprotoval. Nadaljnja izvedenska mnenja se mu ne zdijo potrebna, saj morebitna možganska okvara v vseh dosedanjih pregledih in mnenjih ni bila dokazana. Prav tako glede na obnašanje obtoženega v sodni dvorani "ni nobenega pokazatelja", da bi bil bistveno zmanjšano prišteven, je izpostavil.

Sodnica Andreja Lukeš je po kratkem premisleku odločila, da se na naslednjem naroku, napovedanem 21. novembra, opravi soočenje vseh šestih izvedencev, ki so se doslej ukvarjali s tem primerom.

Tako še vedno ni videti konca že skoraj leto dni trajajočemu poskusu, da bi sodnica izrekla kazen Softiću. Ta je na predobravnavnem naroku januarja letos priznal, da je oktobra lani streljal na avtomobil v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune v Mariboru ter pri tem umoril 52-letnega Rada Mitrovića, ob tem pa povzročil še splošno nevarnost. Zapletlo pa se je, ker se ni strinjal s predlagano višino kazni, vmes je tudi zamenjal odvetnika in zdaj na sodišču poskuša dokazati, da ni tako okruten, kot mu očita tožilstvo.

Do umora je prišlo 4. oktobra lani, ko je Softić streljal na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem, in tako umoril Mitrovića. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega od njiju je s pištolo zadel v roko. Eden od izstrelkov je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

Tožilstvo je Softiću v zameno za priznanje na predobravnavnem naroku ponudilo 26 let zapora za umor na izjemno zavržen način, ob tem pa še leto in pol zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Skupno je bila predlagana enotna kazen 27 let zapora.