c S

Evropski parlament potrdil pogajalska izhodišča glede proračuna za 2019

25.10.2018 07:20 Strasbourg, 24. oktobra (STA) - Evropski poslanci so danes potrdili pogajalska izhodišča Evropskega parlamenta glede evropskega proračuna za prihodnje leto. S tem se bodo lahko začela pogajanja z državami članicami oz. z Evropskim svetom. Proces sprejemanja proračuna za leto 2019 naj bi se v Evropskem parlamentu zaključil novembra.

Evropski poslanci v svojih pogajalskih izhodiščih predlagajo 149 milijard evrov za plačila, kar je nekoliko več od 148 milijard, za kolikor so se dogovorile države članice. V prvi vrsti so v Evropskem parlamentu zavrnili predlagane reze v shemah za boj proti brezposelnosti, vredne 794 milijonov evrov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Na drugi strani so evropski poslanci predlagali okrepitev sredstev za program Erasmus v višini 362 milijonov evrov. Predlagajo tudi okrepitev sredstev za vzpodbujanje zaposlovanja mladih v višini 347 milijonov evrov.

Evropski parlament je predlagana pogajalska izhodišča podprl s 389 glasovi za, 158 poslancev je bilo proti, 123 pa se jih je vzdržalo, še navaja dpa.

Pogajanja med Evropskim parlamentom in državami članicami glede evropskega proračuna so običajno precej napeta, saj članice iščejo zmanjšanje proračunske porabe, evropski poslanci pa običajno zagovarjajo nasprotno.

Obe strani naj bi pogajanja zaključili do sredine novembra. A v zadnjih letih so se ta pogajanja zavlekla še globoko v december.

Poleg tega se države članice zdaj pospešeno ukvarjajo tudi s predlogom Evropske komisije glede dolgoročnega proračuna po letu 2020. Ti predlogi vsebujejo nove prioritete na področju varnosti in migracij, poleg tega pa določajo tudi premoščanje vrzeli v financiranju po odhodu Velike Britanije iz povezave.