c S

Evropski parlament za prepoved določenih plastičnih izdelkov za enkratno rabo

24.10.2018 16:45 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Evropski parlament je na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel pravila za zmanjšanje rabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Pravila bi med drugim z letom 2021 prepovedala prodajo nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, denimo plastičnih krožnikov in pribora.

Evropska komisija je predlagala nova pravila na ravni EU, ki se nanašajo na 10 različnih plastičnih izdelkov, ki jih najpogosteje najdemo na evropskih plažah in v morjih. Pravila se nanašajo tudi na izgubljeno in opuščeno ribolovno orodje. Gre za izdelke, ki predstavljajo 70 odstotkov vseh morskih odpadkov.

Pravila bi z letom 2021 prepovedala dajanje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg. Prepovedani bi bili jedilni pribor (noži, vilice, žlice, palčke) in krožniki, vatirane palčke, slamice, palčke za mešanje pijač in palčke za balone, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Državam bi medtem pravila prepustila izbiro ukrepov za znatno zmanjšanje porabe plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, za katere se šele razvijajo alternativni proizvodi. To so posode za živila in lončki za pijačo, kjer bi morali doseči zmanjšanje za 25 odstotkov.

Pri plastenkah za pijačo bi morali zagotoviti najmanj 90-odstotni delež ločenega zbiranja do leta 2025. Za nekatere izdelke pa bi bilo potrebno jasno in standardizirano označevanje, ki bi vsebovalo informacije o tem, kako je treba odpadke odlagati, ter informacije o negativnem okoljskem vplivu proizvoda - to bi veljalo za vlažilne robčke, higienske vložke in tampone.

Evropski poslanci so menili tudi, da bi morali v EU a 50 odstotkov do leta 2025 in 80 odstotkov do leta 2030 zmanjšati rabo filtrov za tobačne izdelke, ki vsebujejo plastiko.

Predlog je podprlo 571 poslancev, 53 jih je bilo proti, 34 pa se jih je vzdržalo.

"Onesnaževanje s plastiko ni problem, ki bi bil omejen na evropska morja, to onesnaževanje ne pozna meja. Čeprav zase velikokrat mislimo, da smo zelo napredni, EU še zdaleč ni prva, ki uvaja ta pravila. Veliko azijskih in afriških držav je plastične vrečke že prepovedalo," je poudarila evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS).

"V naša morja vsako minuto izpraznimo za tovornjak plastike. Naši državljani se vse bolj zavedajo škodljivih vplivov na naše okolje, zato je to prava priložnost za odločevalce, da gredo v akcijo," je sporočila poslanka S&D Miriam Dalli. V omenjeni politični skupini so se zavzeli tudi za nadaljevanje pogovorov o prepovedi plastičnih izdelkov na mednarodni ravni.

"Na svetu se vsako minuto proda več kot milijon plastenk in tudi to je dokaz, da je plastika postala vsakdan našega življenja. Plastika je ubijalec naše prihodnosti in moramo se zavedati, da bo do leta 2050, če ne bomo spremenili nič, v morju več plastike kot rib," pa je poudaril poslanec Igor Šoltes (Zeleni). "Zavedati se moramo, da obstajajo alternative in da je boj proti plastiki za enkratno uporabo tudi priložnost za gospodarstvo in nova delovna mesta," je dodal.

Evropski parlament bo sedaj počakal, da svoje stališče sprejme še Svet EU. Nato bodo v pogajanjih oblikovali končne predloge.