c S

Vsi se ne strinjajo z umikom tožb za odvzem nezakonitega premoženja

24.10.2018 15:44 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Z umikom tožb po Zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) pred nekaj tedni se nekateri ne strinjajo. Med njimi je tudi nekdanji prvi mož Intereurope Andrej Lovšin, ki z odvetnikom Deanom Babičem pričakuje vsebinsko odločitev sodišča.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani, ki odloča o tožbah po zakonu o odvzemu nezakonitega premoženja, so pojasnili, da so po prejemu umikov tožb specializiranega državnega tožilstva v večini primerov že dobili odgovore toženih strank. Nekatere se strinjajo z umikom tožb, druge pa ne. Specializirano tožilstvo je sicer na podlagi julijske odločitve ustavnega sodišča umaknilo devet tožb in eno pritožbo na sodbo.

Med tistimi, ki se z umikom tožb ne strinjajo, je tudi Andrej Lovšin. Specializirano državno tožilstvo je sicer tožbo vložilo proti nekdanjemu prvemu možu Intereurope ter njegovi mami in hčerki, na kateri naj bi prenesel nezakonito premoženje. Tožilstvo je zahtevalo 1,9 milijona evrov, med obravnavo pa je zahtevek že zmanjšalo na 1,6 milijona evrov. Po odločitvi ustavnega sodišča, ki je razveljavilo prvi odstavek 57. člena ZOPNI, pa je tožilstvo tožbo proti Lovšinovim umaknilo.

Odvetnik Dean Babič, ki Lovšina zastopa tudi v kazenskem postopku, je pojasnil, da od sodišča pričakujejo vsebinsko odločitev, da torej zavrne zahtevek tožilstva in državi naloži plačilo vseh stroškov postopka. Odvetnik Babič poudarja, da je to pomembno zato, ker bi pozneje lahko tožilstvo vložilo novo tožbo.

Z umikom se ne strinjajo niti v primeru tožbe proti nekdanjemu direktorju agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomažu Simoniču, še pišejo Primorske novice. So se pa v šestih primerih tožene stranke strinjale z umiki tožb in so bili izdani sklepi o ustavitvah postopkov.