c S

Teršek umaknil soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika

24.10.2018 13:56 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Profesor na Univerzi na Primorskem Andraž Teršek je v torek zvečer predsednika države Boruta Pahorja obvestil, da umika soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika. Teršek naj bi ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov.

Pahor se namreč v teh dneh z vodji poslanskih skupin posvetuje o podpori možnim kandidatom za ustavne sodnike. Na njegov poziv sta prispela dva predloga, poleg Terškove še kandidatura Boštjana Pintarja. A se je Teršek po poročanju Dnevnika odločil, da soglasje h kandidaturi umakne.

Razlogov za to potezo Teršek v sporočilu Pahorju ni navedel, prav tako je ni želel pojasniti za Dnevnik. Ker pa je odločitev sprejel nekaj ur po prvih pogovorih predsednika republike s predstavniki parlamentarnih strank o kandidatih za novega ustavnega sodnika, je mogoče sklepati, da ji je botrovalo dogajanje v predsedniški palači. Teršek naj bi namreč ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov, navaja časnik.

Pahor se je v torek sestal z vodji poslanskih skupin LMŠ in SDS, Branetom Golubovičem in Danijelom Krivcem. Medtem ko v LMŠ podpirajo Terška, pa je Krivec Pahorju povedal, da v stranki ne podpirajo ne Terška ne Pintarja, pač pa kot kandidatko predlagajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak.

Ker so poleg LMŠ podporo Teršku napovedali le še v SD in SNS, naj torej možnosti za izvolitev ne bi imel. Terškov umik torej krepi možnost, da Pahor kot kandidatko za ustavno sodnico predlaga Trstenjakovo.

Ta po Krivčevih besedah s kandidaturo soglaša, sama pa je še pred srečanjem Krivca s Pahorjem za STA povedala, da jo mesto ustavne sodnice zanima kdaj v prihodnosti, zato se na razpis ni prijavila. Če ne bo soglasja o prijavljenih kandidatih in bi dobila ponudbo od predsednika republike, pa bi o kandidaturi razmislila, je dejala.

Novi ustavni sodnik bo sicer na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra.