c S

Ob 150-letnici samostojnosti odvetniške zbornice izpostavili pomen odvetništva za vladavino prava

05.10.2018 17:27 Odvetniška zbornica Slovenije je s slovesnostjo zaznamovala 150-letnico samostojnosti. Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru ocenil, da ima slovensko odvetništvo nenadomestljivo vlogo pri omogočanju delovanja pravosodnega sistema in vladavine prava. Da bo odvetništvo ostalo častivreden poklic, je dodal predsednik zbornice Roman Završek.

Odvetniška zbornica jubilej praznuje v spomin na leto 1868, ko je avstrijski cesar v Habsburški monarhiji z odvetniškim redom priznal odvetniškim zbornicam in s tem tudi zbornicam, ki so delovale na območju Slovenije, samostojnost in neodvisnost pri odločanju o vpisih, vodenju imenikov in vodenju disciplinskih postopkov.

Jubilej odvetniške zbornice ima velik simbolni pomen tako za odvetnike kot za slovenski narod in državo, je v nagovoru dejal Pahor, sicer častni pokrovitelj prireditve. "Slovenskim odvetnikom je bila naložena še posebej pomembna kulturna in narodnobuditeljska vloga, ne samo na pravnem področju, temveč tudi v umetnosti, znanosti ter politiki," je pojasnil.

Zbornica je po besedah Pahorja v svoji zgodovini vedno podprla in spodbujala svoje člane k obrambi človekovih pravic. V različnih zgodovinskih obdobjih se je znala postaviti kot branik pred manipulacijami in nadzorom oblasti nad odvetništvom. Neodvisnost in samostojnost odvetništva je zagotavljala skozi celo zgodovino svojega delovanja, tudi v časih, ko so si totalitarni režimi skušali podrediti odvetništvo. "Odvetniki ste pravno državo vedno razumeli kot del dinamičnega, demokratičnega procesa, usmerjenega v krepitev demokratičnosti in humanosti družbe," je povedal predsednik.

Pahor je ob tej priložnosti izpostavil tudi odlično sodelovanje med njegovim uradom in Odvetniško zbornico Slovenije. Kot je pojasnil, so s pripravljenostjo zbornice uspeli zagotoviti odvetniško pomoč nekaterim od številnih posameznikov, ki so se v svoji stiski obrnili nanj. Prav tako se je odvetnikom zahvalil za pripravljenost ob dnevu brezplačne odvetniške pravne pomoči.

Navzoče na slovesnosti je Pahor tudi obvestil, da bo zbornici podelil visoko državno odlikovanje, in sicer zaradi spoštovanja vredne tradicije, prispevka odvetništva k zorenju nacionalne zavesti, identitete in graditve slovenske državnosti ter zavoljo pomena odvetništva za posameznika in družbo.

Odvetniki so bili in bodo tudi v prihodnje posameznikov najboljši in ponavadi tudi edini pravni svetovalec, ko bo ta v sporu z velikimi sistemi, kot je tudi država, je dodal predsednik odvetniške zbornice Roman Završek. Le samostojnost in neodvisnost pa jim zagotavljata, da se takšnim velikim sistemom lahko uprejo brez bojazni za svoj obstoj tako v sodnih kot zunajsodnih postopkih in da zasledujejo posameznikove temeljne pravice in svoboščine.

To pomeni, da morajo biti odvetniki tako finančno kot pravno samostojni. Država s svojimi sistemi pa mora bdeti nad tem, da se v to samostojnost ne poseže, je poudaril. Prav tako so odvetniki po njegovih besedah zadnji branik demokratičnosti družbe. "Znani so številni primeri iz bližnje in bolj oddaljene zgodovine, ko so odvetniki tudi za ceno lastnih življenj stopili v bran malemu človeku, ko so bile njegove pravice kršene," je pojasnil.

Danes je odvetništvo pred novimi velikimi izzivi. Nove informacijske tehnologije ob upoštevanju družbeno-političnih razmer ter ekonomskih trendov že nekaj časa spreminjajo odnose v družbi. Tem spremembam pravna ureditev le stežka sledi. Spreminja pa se tudi vloga posameznika, ki se ji mora nujno prilagoditi tudi odvetnik in družba, je poudaril Završek.

Zbrane na slovesnosti je pozdravil tudi ljubljanski podžupan Aleš Čerin. Zbornico je označil kot spoštovanja vredno organizacijo. Med vlogami odvetnikov pa je izpostavil njihov pomemben vpliv na razvoj pravnega in drugega znanja, zaščito malega človeka pred oblastnimi organi in nastavljanje ogledala vladi in DZ pri sprejemanju zakonodaje. "Ste glavni branik varovanja človekovih pravic," je dodal podžupan.

Ljubljana, 05. oktobra (STA) 
Foto: STA