c S

EU le dosegla dogovor o izenačitvi davčne obravnave tiskanih in elektronskih publikacij

03.10.2018 07:30 Bruselj/Luxembourg, 02. oktobra (STA) - Finančni ministri EU so danes v Luksemburgu po več brezplodnih poskusih v minulih letih le dosegli dogovor o izenačitvi davčne obravnave tiskanih in elektronskih knjig ter časopisov. Članice bodo lahko tudi za elektronske publikacije uporabljale znižane stopnje, nekatere pa tudi super znižane in ničelne stopnje DDV.

Ta odločitev, ki je del prizadevanj za posodobitev DDV za digitalno gospodarstvo, omogoča, da gremo v korak s tehnološkim napredkom, je poudaril avstrijski finančni minister Hartwig Löger, ki vodi zasedanje finančnih ministrov EU.

Zadovoljen je tudi predlagatelj nove zakonodaje, evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki poudarja, da so nova pravila "resničen napredek" ter da bodo pomembna podpora ustvarjanju, svobodi tiska in svobodi medijev.

Po veljavnih pravilih se elektronske publikacije obdavčujejo po standardni stopnji DDV, torej najmanj 15-odstotni, medtem ko se lahko za tiskane publikacije uporablja nestandardna stopnja.

Za tiskane knjige in časopise lahko članice uporabljajo znižano stopnjo DDV, torej najmanj petodstotno. Nekatere pa lahko uporabljajo tudi super znižano stopnjo, torej manj kot petodstotno, ali celo ničelno.

Dogovor, ki so ga dosegli finančni ministri, bo članicam omogočal uporabo znižanih stopenj DDV tudi za elektronske publikacije. Super znižane in ničelne stopnje bodo lahko uveljavljale le tiste članice, ki te stopnje že uporabljajo za tiskane publikacije.

Slovenija se je ves čas pogajanj strinjala s predlogom za izenačitev davčnih stopenj za tiskane in elektronske publikacije, ni pa podpirala splošne možnosti držav za uporabo super znižanih stopenj.

Slovensko finančno ministrstvo je danes izrazilo zadovoljstvo, da je bilo v luči tehnološkega napredka in digitalnega razvoja po dveh letih razprav na ravni EU vendarle doseženo politično soglasje o izenačitvi davčne obravnave tiskanih in elektronskih publikacij.

Izpostavili so, da bodo super znižane stopnje DDV oziroma nižje od pet odstotkov, vključno z ničelno, lahko uporabljale tiste članice, ki so takšne stopnje uporabljale 1. januarja 2017. Nekaj članic je namreč to možnost dobilo med pristopnimi pogajanji.

Nova pravila, opredeljena v direktivi, bodo veljala začasno, do uvedbe novega sistema DDV, o katerem članice še razpravljajo. Po novem sistemu naj bi imele članice več prožnosti pri določanju stopenj DDV.

Direktiva bo sprejeta brez nadaljnje razprave, potem ko bo besedilo prevedeno v vse uradne jezike EU. Za odločanje o davčnih vprašanjih je potrebno soglasje članic, po posvetovanju z Evropskim parlamentom, ki je svoje mnenje podal junija lani.

V medijskem sektorju so zadovoljni. Ta dolgo pričakovani korak bo evropskim medijem prihranil milijone evrov na leto, so poudarili v organizaciji News Media Europe.

Odločitvi članic "ploskajo" tudi evropske založniške hiše, so sporočili iz združenja evropskih časopisnih založniških hiš ENPA in združenja evropskih revij EMMA.