c S

Programski svet RTVS o prijavi Kadunca protikorupcijski komisiji čez teden dni

25.09.2018 07:23 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Programski svet RTVS se je na današnji seji nameraval seznaniti s prijavo generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca protikorupcijski komisiji, ki jo je podal nadzorni svet zavoda v zvezi z razpisom za neodvisne filmske producente. Zaradi obsežnosti dnevnega reda pa je zadevo preložil na nadaljevanje seje, ki bo čez teden dni, 1. oktobra.

Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavili sum nasprotja interesov zaradi Kadunčevega domnevnega vmešavanja v razpis za neodvisne filmske producente, katerega rezultati so bili objavljeni spomladi.

Po objavi rezultatov razpisa naj bi Kadunc skušal vplivati na spremembo odločitve, in to v korist producentskega podjetja Arsmedia, ki na razpisu ni bilo izbrano in se je zaradi tega pritožilo. Med pritožbenim postopkom, ki še ni končan, naj bi Kadunc na nekaj zaposlenih na RTVS, ki so odgovorni za razpis, naslovil več elektronskih pisem.

Sicer je Kadunc med razpisom prepoznal možnost nasprotja interesov in se je iz postopka izločil na lastno pobudo. Preden je prišel na čelo RTVS je bil na različne načine povezan z neodvisnimi filmskimi producenti. Še vedno je član sveta Slovenskega filmskega centra, v svet pa so ga predlagali prav neodvisni producenti.

Kadunc je pred sejo na svojem Facebook profilu očitke zanikal. Čeprav se je iz postopka izločil, je po njegovih besedah v skladu z nalogami in pooblastili generalnega direktorja še vedno odgovoren za poslovanje RTVS. Pritožba Arsmedie se mu je zdela pomembna, zato se je želel seznaniti z njeno vsebino, ne pa tudi vplesti v postopek, je zapisal.

Kot je poudaril Kadunc, seznanitev s pritožbo razpisa ne pomeni vplivanje na postopek razpisa: "Nikakor se s svojimi vprašanji, naslovljenimi na odgovorno urednico kulturno-umetniškega programa, ki je odgovorna za razpis, nisem vmešaval v razreševanje pritožbe podjetja Arsmedia."

Za mnenje je Kadunc vprašal tudi pravno pisarno, ki je prav tako kot urednica podala pozitivno mnenje za nadaljevanje postopka: "Torej, moja skrb je bila zgolj ta, da preverim, ali je bil razpis izveden v skladu s predpisi, nikakor pa se nisem opredeljeval glede tega, kdo je bil izbran in kdo ne."

Sum nasprotja interesov s prijavo na KPK je po Kadunčevih besedah "svojevrsten konstrukt, ki se je pojavil ravno v pravem času, da bi se na željo nekaterih lahko elegantno izpraznil najvišji položaj na RTV Slovenija, ki bi ga nato zasedel njihov kandidat".

Kadunc je na svojem profilu tudi zapisal, da prijava KPK še ne pomeni nujno koruptivnega ravnanja, kar mu je po njegovih besedah napisal tudi predsednik nadzornega sveta zavoda Andrej Grah Whatmough.

Programski svet je nameraval razpravljati tudi o pozivu Združenja novinarjev in publicistov k razrešitvi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski, a je prav tako zadevo preložil na 1. oktober. Združenje varuhinji očita dvojna merila pri presoji programskih vsebin, poziv pa je naslovilo tako na Kadunca kot svetnike.

Sicer svetniki na današnji seji niso soglašali z imenovanjem Katje Šeruga za direktorico nacionalne televizije. Za soglasje bi morala Šeruga, ki jo je za direktorico predlagal generalni direktor RTVS, zbrati najmanj 15 svetniških glasov podpore, dobila pa jih je 12. Proti je glasovalo osem svetnikov.