c S

Začenja se zasedanje GS ZN, za govornico danes tudi Pahor

25.09.2018 10:28 New York, 25. septembra (STA) - S splošno razpravo se bo danes v New Yorku začelo 73. zasedanje Generalne skupščine ZN, ki se ga med 124 voditelji udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Splošna razprava z govori voditeljev se bo začela s predsednikoma Brazilije in ZDA, za govornico pa bo danes tudi predsednik Pahor.

Predsednika Pahorja v New Yorku spremlja zunanji minister Miro Cerar, danes pa se jima bo pridružil tudi zdravstveni minister Samo Fakin.

Pred nagovorom je predvidena udeležba na kosilu za vodje delegacij v organizaciji generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, s katerim se bo Pahor sestal predvidoma v sredo. Danes pa naj bi se med drugim srečal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Cerar, ki bo Pahorja spremljal med govorom na splošni razpravi, bo imel v New Yorku več dvostranskih srečanj. Med drugim se bo udeležil srečanja ministrov za zunanje zadeve EU ter transatlantskega srečanja ministrov za zunanje zadeve, ki ga bo gostil državni sekretar ZDA Mike Pompeo.

Splošne razprave GS ZN se bo udeležila velika večina voditeljev držav sveta. Sicer tudi tokrat v New York ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina, prav ne voditelja Severne Koreje Kim Jong-una. Udeležbo pa sta med drugim potrdila novi predsednik Kube Miguel Diaz Canel in iranski predsednik Hasan Rohani.

Velika udeležba voditeljev po besedah generalnega sekretarja ZN Antonia Guterres potrjuje, da so ZN še vedno nepogrešljiv svetovni forum mednarodnega sodelovanja.