c S

Varuhinja človekovih pravic kritična do Selmayrjevega napredovanja

05.09.2018 07:57 Bruselj, 04. septembra (STA) - Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly je danes objavila kritično poročilo o napredovanju bivšega šefa kabineta predsednika Evropske komisije Martina Selmayrja na najvišji položaj v administraciji te institucije. Izpostavlja več nepravilnosti in poziva k spremembam postopka imenovanja. V komisiji očitke zavračajo.

Varuhinja človekovih pravic v poročilu o primeru Selmayr, ki je takoj po spornem imenovanju februarja sprožil burne odzive na bruseljski sceni, zlasti v Evropskem parlamentu, izpostavlja več nepravilnosti zaradi nespoštovanja črke ali duha zakona.

Izpostavlja umetno ustvarjanje občutka nujnosti zapolnitve položaja generalnega sekretarja komisije ter med drugim ugotavlja, da je komisija v odzivu na utemeljene pomisleke o tem primeru komunicirala "obrambno, izmikajoče se in občasno agresivno".

To po oceni varuhinje človekovih pravic spodkopava težko pridobljen ugled administracije EU in zaupanje javnosti. Kritična je tudi do vseh komisarjev: "Nenavadno je, da noben komisar ni postavil pod vprašaj imenovanja generalnega sekretarja."

Zaradi teh nepravilnosti varuhinja poziva komisijo, naj opredeli poseben in ločen postopek imenovanja generalnega sekretarja ter tako poskrbi za to, da se ta zgodba ne ponovi.

Ob tem izpostavlja, da se njena preiskava, ki sicer temelji na dveh ločenih pritožbah francoskih in nizozemskih evropskih poslancev, ni nanašala na ocenjevanje samega Selmayrja, ki je po njenem mnenju sposoben uradnik EU in predan EU.

Evropski komisar Günther Oettinger, pristojen za kadrovske zadeve, je v odzivu izpostavil, da se komisije ne strinja z vsemi vidiki poročila, a pozdravil dejstvo, da varuhinja ne spodbija ne zakonitosti postopka ne izbire Selmayrja.

Glavni govorec komisije Margaritis Schinas je nato v odzivu na očitke varuhinje na rednem opoldanskem brifingu komisije izpostavil "neprimerljivo transparentnost" komisije v tem primeru, češ da so varuhinji posredovali 11.000 strani gradiva.

V komisiji tudi zavračajo poziv k spremembam postopka imenovanja zgolj svojega generalnega sekretarja, saj da so takšni položaji tudi v drugih institucijah in da se morajo o tem pogovarjati vse institucije.

S tem namenom so v komisiji danes za 25. september napovedali institucionalno okroglo mizo o tem, kako izboljšati postopke imenovanja. Na poročilo varuhinje pa se mora komisija odzvati v treh mesecih, torej do 4. decembra.

Oettinger je sicer že marca na zaslišanju o zadevi Selmayr v Evropskem parlamentu izrazil pripravljenost na pogovore o izboljšanju kadrovskih predpisov z vsemi institucijami EU.

Evropski poslanci so bili do Selmayrjevega napredovanja zelo kritični - nekateri so ga označili za "administrativni udar", drugi so opozorili, da to resno škodi verodostojnosti EU in da bo zasenčilo prihodnje evropske volitve, a nezakonitosti ne očita nihče.