c S

Projekt vpogleda v sodne vpisnike preko spleta zastal

04.09.2018 17:24 Ljubljana, 04. septembra (STA) - Uvedba projekta, ki bi omogočil vpogled v sodne vpisnike preko spleta, je zastala, saj se ministrstvo za pravosodje in Vrhovno sodišče RS ne moreta uskladiti, ali zanj obstaja ustrezna pravna podlaga. Na vrhovnem sodišču pravijo, da so potrebne dodatne zakonske spremembe, na ministrstvu pa, da te vsaj za delno izvajanje projekta niso potrebne.

Določbo, da morajo sodišča prek spleta strankam in širši javnosti omogočiti brezplačen vpogled v vpisnike, je prinesel nov sodni red, ki je začel veljati v začetku lanskega leta. Projekt bi moral zaživeti do konca septembra lani, a se je zavleklo, ker je vrhovno sodišče podvomilo, ali ima zanj zadostno pravno podlago. Predvsem je podvomilo, ali trenutna zakonodaja poleg vpogleda v podatke o strankah postopka dovoljuje tudi vpogled v že opravljene naroke v posamezni zadevi.

Za mnenje o tem je vrhovno sodišče povprašalo Informacijskega pooblaščenca, ki je sodišču odgovoril, da glede na določbe zakona o sodiščih ne vidi pravne podlage za daljšo javno objavo podatkov o že opravljenih narokih in strankah postopka. Zato ocenjuje, da bi bilo treba zadeve nujno jasneje zakonsko urediti.

Ministrstvo za pravosodje, ki bi moralo pripraviti ustrezne spremembe zakonodaje, se s tem ni strinjalo. Po mnenju ministrstva je trenutna zakonodaja ustrezna. Tudi vrhovno sodišče je začelo pripravljati predlog pravilnika o izvajanju projekta (vsaj tako so z vrhovnega sodišča marca sporočili za STA), kar bi bil še zadnji korak za zagon projekta. A so se, kot kaže, do danes premislili.

Zdaj namreč pravijo, da pravilnika ne bo. V postopku naj bi namreč tudi ob upoštevanju nove direktive o varstvu osebnih podatkov ugotovili, da za širšo objavo od osnovnih podatkov o posamezni zadevi sodišča nimajo ustrezne zakonske podlage. Gre za objavo podatkov, ki jih sodišča objavljajo pod rubriko razpored aktualnih obravnav. Objave, ki presegajo trenutne objave, bi bile v nasprotju s pravnim redom, so zapisali.

Na ministrstvu pa vztrajajo, da bi vrhovno sodišče moralo pripraviti pravilnik, in opozarjajo, da je rok za to pretekel že 1. julija 2017. "Glede na več kot enoletno prekoračitev roka za izdajo akta in upoštevajoč okoliščino, da je bilo za sprejem sodnega reda, ki zapoveduje izdajo omenjenega akta, predhodno pridobljeno mnenje predsednika vrhovnega sodišča, ministrstvo za pravosodje izraža pričakovanje, da bo vrhovno sodišče nemudoma pristopilo k nadaljevanju priprave predloga pravilnika, vsaj v delu, ki bo omogočil strankam, da se s potekom oz. zaključkom postopka seznanijo preko elektronskega vpogleda v vpisnik," so zapisali. Na vprašanje, ali sami v zvezi s tem pripravljajo kakšne zakonske spremembe, pa niso odgovorili.