c S

Ministrstvo za pravosodje razrešuje notarja Sikoška

06.08.2018 07:32 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Ministrstvo za pravosodje se je po neuradnih informacijah odločilo za razrešitev notarja Jožeta Sikoška. Postopek zoper notarja je sprožilo po ugotovitvi, da je bil maja lani pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja ali pravic. Sikošek je sicer overil tudi nezakonito posojilno pogodbo SDS.

Po navedbah Dnevnika so z ministrstva za pravosodje sporočili, da so 20. julija izdali odločbo v postopku razrešitve notarja Jožeta Sikoška, odločitve ne komentirajo, po neuradnih informacijah pa se je ministrstvo odločilo za razrešitev.

Ministrstvo je postopek sprožilo zaradi pravnomočne obsodbe na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja ali pravic, pri čemer časnik navaja poročanje portala Siol.net, da je Sikošek leta 2005 še kot zaposlen v eni od notarskih pisarn potrjeval listine, ki so služile za prikritje fiktivnega posla, s katerim je več oseb izčrpalo podjetje Bajc transport. To je na podlagi lažnega razloga enemu od obtoženih odobrilo 142.000 evrov posojila, poleg tega je Sikošek največjemu lastniku podjetja Ivanu Bajcu pomagal tudi pri prodaji parcele za bencinski servis na Kokrici, s katero je bilo podjetje oškodovano za 100.000 evrov, saj so bile ponujene cene preostalih interesentov krepko višje.

Na pobudo ministrstva je februarja letos postopek zoper Sikoška sprožila tudi notarska zbornica, vendar je bil postopek junija prekinjen, ker je Sikošek trdil, da je disciplinski postopek zbornice neustaven. Ustavno sodišče je njegovo pobudo zaradi pomanjkanja pravnega interesa hitro zavrglo, zato naj bi se postopek zbornice nadaljeval v začetku prihodnjega meseca, če ne bo Sikoška prej razrešilo ministrstvo. Zbornica je Sikoška v preteklosti dvakrat oglobila v skupnem znesku 20.000 evrov, navaja časnik.

Med spornimi Sikoškovimi ravnanji je tudi lanska overitev posojilne pogodbe v vrednosti 450.000 evrov med stranko SDS in državljanko BiH Dijano Đuđić. Po odločitvi računskega sodišča je bila namreč pogodba zaradi previsokega zneska nezakonita.

Sikošek je overjal tudi domnevno sporne posle med Vegradom in Hypo banko ter pomagal pri pridobivanju delovnih dovoljenj za tujce prek lastništev v podjetjih, vpleten pa je bil tudi v domnevno izčrpavanje SGP Gorica prek podjetja WPF iz ameriške davčne oaze Delaware, poroča Dnevnik.

Po njihovih navedbah je bil doslej v Sloveniji razrešen samo mariborski notar Tomislav Ajdič, in sicer leta 2007 zaradi afere Satex oziroma 11 milijonov evrov posojil, ki jih je skupaj z dvema osebama pridobil od NKBM, a nikoli vrnil.