c S

Višje sodišče za pospešeno in kontinuirano delo v zadevi Teš 6

02.08.2018 16:48 Celje, 02. avgusta (STA) - Višje sodišče v Celju je na zahtevo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča pregledalo potek preiskave v primeru Teš 6 in poročilo posredovalo ministrstvu. Ker morajo poročilo še dopolniti, dokončnih ugotovitev še ne razkrivajo. Za STA pa so pojasnili, da so ukrepi usmerjeni v zagotovitev pospešenega in kontinuiranega dela na zadevi.

Več kot tri leta po tožilski zahtevi za preiskavo korupcije v primeru Teš 6 postopki na celjskem okrožnem sodišču še vedno stojijo, zato je Klemenčič spomladi zahteval pregled poteka dela, predvsem z vidika, ali je bila kršena pravica stranke do sojenja brez nepotrebnega odlašanja in ali so bili spoštovani zakonski roki za razpis narokov ali izdelavo odločb.

Vodja oddelka za kazensko sodstvo in prekrške na celjskem višjem sodišču Andrej Pavlina je pojasnil, da so poročilo ministrstvu posredovali 22. junija, to pa jih je nato 20. julija zaprosilo za dopolnitev.

"Zaenkrat še ne moremo podati dokončne informacije o ugotovitvah, lahko pa izpostavimo, do so bili ukrepi usmerjeni predvsem v zagotovitev pospešenega ter kontinuiranega dela na zadevi - dolžnost rednega mesečnega poročanja ter kontinuiran nadzor nad delom na zadevi," je pojasnil.

Na celjskem okrožnem sodišču sicer pojasnjujejo, da gre za eno najobsežnejših zadev, ki so jih kdaj obravnavali. Spis ima namreč več kot 59.000 strani z vsemi prilogami in je trenutno v kar 151 fasciklih, za kar je potreben en cel dodaten pisarniški prostor.

Od podpisa pogodbe za projekt izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je minilo že deset let, projekt, katerega vrednost je narasla na 1,41 milijarde evrov, pa se je znašel pod drobnogledov preiskovalcev. Hišne preiskave so izvedli pred šestimi leti, junija 2012, dve leti pozneje je policija podala ovadbe. Naslednji mesec je tožilstvo zahtevalo uvedbo preiskave, šele dobri dve leti pozneje, februarja 2017, pa jo je sodišče tudi uvedlo.