c S

Svet Levice danes o izkupičku koalicijskih pogajanj

31.07.2018 08:52 Ljubljana, 31. julija (STA) - Izkupiček koalicijskih pogajanj s strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bo danes pretresal svet Levice. Če bodo na pogajanjih usklajeno koalicijsko pogodbo ocenili kot ustrezno, jo bodo dali v presojo svojemu članstvu, ki se bo o morebitnem vstopu v vladno koalicijo izrekalo na internem referendumu.

Predstavniki omenjenih strank so se o vsebini koalicijske pogodbe usklajevali v nedeljo in ponedeljek, rezultat pogajanj pa je po besedah prvaka LMŠ Marjana Šarca do te mere usklajena koalicijska pogodba, da bo njej lahko odločal svet Levice.

Ta se bo sestal danes popoldne in ocenil, ali je Levica v koalicijskih pogajanjih dosegla dovolj, da bi se lahko pridružila vladni koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca. Če bodo sprejeli takšen sklep, bodo o morebitnem podpisu koalicijske pogodbe in vstopu v vlado dokončno odločili vsi člani stranke na referendumu.

Šarec je sicer po končanih pogajanjih pogovore ocenil kot konstruktivne ter poudaril, da je koalicijska pogodba vedno kompromis in da je vsaka od strank morala nekje popustiti. Tako naj peterica strank ne bi sprejela nekaterih ključnih zahtev Levice.

Med drugim naj ne bi pristale na zvišanje minimalne plače ter dvig davka na dobiček podjetij. Prav tako naj bi vztrajale pri povečanju BDP za vojsko in zagotovitvi sredstev za izgradnjo dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov. Po neuradnih podatkih peterica ni popustila niti pri vprašanju privatizacije in prodaje NLB.