c S

Voditelji Bricsa ob rastočih trgovinskih napetostih za okrepitev sodelovanja

27.07.2018 07:30 Johannesburg, 26. julija (STA) - Voditelji skupine hitro rastočih gospodarstev Brics so tudi drugi dan tridnevnega srečanja, ki ga gosti Južna Afrika, v veliki meri posvetili globalnim trgovinskim grožnjam. Napovedali so okrepitev medsebojnega sodelovanja in ponovili svojo zavezanost multilateralizmu. Opozorili so, da naraščanje protekcionizma neposredno ogroža trge v razvoju.

Redni letni vrh voditeljev Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južne Afrike tudi sicer poteka v znamenju protekcionističnih ukrepov ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga sicer niso neposredno imenovali.

Kitajski predsednik Xi Jinping je že v sredo poudaril, da v trgovinskih vojnah ni zmagovalcev, danes pa je ponovil poziv k zavezanosti multilateralizmu. "Naraščanje protekcionizma in unilateralizma neposredno vpliva na trge v razvoju. Tesnejše gospodarsko sodelovanje za skupno blaginjo pa je prvenstveni namen in prednostna naloga Bricsa," je dejal.

Pozivom se je pridružil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je ocenil, da ima Brics edinstveno mesto v svetovnem gospodarstvu. "To je največji svetovni trg; skupni BDP znaša 42 odstotkov globalnega in raste. Obseg trgovine z našimi Brics partnericami se je lani povečal za 30 odstotkov," je dejal in zagotovil, da si bodo prizadevali za nadaljnjo krepitev takšnega partnerstva.

Zaskrbljenost zaradi Trumpovega protekcionizma je izrazil tudi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, ki je menil, da takšno početje ni v skladu s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

ZDA so sicer danes Kitajsko obtožile, da si v resnici ne prizadeva za odprtost svojega gospodarstva, temveč le še dodatno krepi državni nadzor nad njim. Kot je dejal veleposlanik ZDA pri WTO Dennis Shea, Kitajska že vse od leta 2001, ko se je pridružila WTO, tako krši pravila te organizacije.

"Za Kitajsko gospodarske reforme pomenijo izpopolnjevanje nadzora nad gospodarstvom s strani vlade in komunistične partije," je dejal. Poudaril je, da bo brez reform ta organizacija postala nepomembna.

Prvi mož WTO Roberto Azevedo je v izjavi za medije priznal, da je Kitajska morda zaobšla nekatera pravila organizacije, kar omogočajo luknje v njih. Ni pa pritrdil nobeni od ameriških obtožb. "Ko so pravila napisana, se kmalu pojavijo siva območja, saj se oblikujejo nove prakse," je še dejal.