c S

Vlada določila predlog zakona o trgu finančnih instrumentov

26.07.2018 13:58 Ljubljana, 26. julija (STA) - Vlada je danes znova sprejela predlog zakona o trgu finančnih instrumentov. Njegov sprejem predlaga po nujnem postopku, saj se mudi, ker je Evropska komisija proti državi napovedala tožbo in predlagala visoko kazen zaradi neprenosa direktiv in uredb, so sporočili iz kabineta vlade.

Glavni namen zakona je tako prenos direktive o trgih finančnih instrumentov (MiFID II) v slovenski pravni red. S predlogom se med drugim podrobneje urejajo pravice vlagateljev, obveznosti investicijskih podjetij in nadzornih institucij. Določajo se tudi natančna pravila in postopki v zvezi s sistemom jamstva za terjatve vlagateljev oziroma celovito poplačilo zajamčenih terjatev vlagateljev.

Novosti prinašajo predvsem obveznost trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti na organiziranem trgu, zahteve po preglednosti za večji nabor finančnih instrumentov, zahteve po preglednosti, ki veljajo pred in po trgovanju s finančnimi instrumenti, zahteve, ki se nanašajo na algoritmično in visokofrekvenčno trgovanje ter vzpostavitev nadzora ter večje pristojnosti nadzornih organov in poenotenje sankcij.

S predlogom se zasleduje tudi cilj povečanja zaščite vlagateljev. Investicijska podjetja morajo namreč delovati v skladu z najboljšimi interesi strank. Zaščititi morajo premoženje strank in zagotoviti, da so njihovi produkti oblikovani tako, da izpolnjujejo potrebe in ustrezajo končnim vlagateljem. Vlagatelji morajo prejeti obsežne informacije o ponujenih ali kupljenih produktih in storitvah.

Vlada je določila tudi predloga sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov ter zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje. Oba sta vsebinsko tesno povezana s predlogom zakona o trgu finančnih instrumentov, saj se z njima določajo sklicevanja na ta zakon in odpravljajo redakcijske nedoslednosti.

Vlada je predloge zakonov sprejela v začetku februarja oz. marca, a postopki v DZ zaradi državnozborskih volitev niso bili zaključeni. Sedanji predlogi se od predhodnih vsebinsko bistveno ne razlikujejo. Obravnavo po nujnem postopku je vlada predlagala zaradi napovedi tožbe Evropske komisije ter njenega predloga, naj se Sloveniji poleg pavšalne kazni naloži tudi dnevno denarno kazen v višini 7224 evrov. Slovenija se ji lahko izogne le, če obveznost glede prenosa EU predpisov izpolni pred vložitvijo tožbe.