c S

Odposlanka ZDA naj bi se v Dohi srečala s predstavniki talibanov

26.07.2018 11:30 Doha, 26. julija (STA) - Odposlanka ameriške vlade za Južno Azijo Alice Wells se je po informacijah ameriškega časnika Wall Street Journal ta teden v Katarju sestala z zastopniki talibanov. Med drugim naj bi spregovorili o možnostih morebitnega mirovnega dogovora v Afganistanu, povzema poročanje časnika nemška tiskovna agencija dpa.

Srečanje je temeljilo na "dinamiki, ki se je vzpostavila zaradi tridnevne prekinitve ognja konec junija". Bela hiša srečanja za časnik ni želela potrditi.

Že pred več kot tednom dni je ameriški New York Times poročal, da je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa naložila svojim najvišjim diplomatom neposredna srečanja in pogovore s talibani, da bi končali vojno v Afganistanu.

To je bistvena sprememba ameriške politike. Do sedaj so zagovarjali, da bi se morali talibani pogajati neposredno z afganistansko vlado in da ZDA ne bodo vodile enostranskih pogajanj z njimi. Mirovni dogovor bi morali oblikovati pod afganistansko vlado, so trdili.

Talibani so doslej zavračali kakršnekoli pogovore s Kabulom in tamkajšnjo vlado označili za marioneto.