c S

Madžarska obsodila ukrep Bruslja zaradi azilne zakonodaje

25.07.2018 07:30 Budimpešta, 24. julija (STA) - Madžarska je danes obsodila odločitev Evropske komisije, ki je pred Sodiščem EU začela postopek proti Madžarski zaradi neskladnosti madžarske zakonodaje z zakonodajo EU na področju azila in vračanja. Madžarska si medtem še naprej prizadeva za "obrambo" Evrope pred migranti in je Črni gori za zaščito meje podarila bodečo žico.

Vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas je danes v prvem odzivu Budimpešte odločitev Bruslja označil za "nesprejemljivo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še naprej smo priča, da so tisti, ki ščitijo Evropo preganjani, medtem ko so tisti, ki vabijo migrante, slavljeni," je dejal na novinarski konferenci, na kateri je kritiziral komisijo, češ da ne odraža pogledov članic EU.

Evropska komisija je v četrtek proti Madžarski začela postopek pred Sodiščem EU zaradi neskladnosti madžarske zakonodaje z zakonodajo EU na področju azila in vračanja migrantov. Madžarski je poslala tudi uradni opomin glede zakonodaje Stop Soros, ki kriminalizira dejavnosti v podporo prošnjam za azil in prebivanje ter dodatno omejuje pravico do prošnje za azil. Madžarska ima na voljo dva meseca, da odgovorijo na pomisleke.

Madžarski premier Viktor Orban se je medtem danes v črnogorski prestolnici Podgorica srečal s črnogorskim premierjem Duškom Markovićem in Črni gori obljubil pomoč pri "obrambi ozemlja" pred migranti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Marković je na skupni novinarski konferenci povedal, da je Madžarska Črni gori podarila tudi bodečo žico za zaščito meje z Albanijo, prek katere zadnje čase prihaja največ migrantov. Kot meni Marković, sicer "zanjo trenutno ni razlogov".

"Ko Črna gora brani svoje meje, brani tudi Madžarsko in celo EU," pa je dejal madžarski premier.

Madžarska je sicer minuli teden sporočila, da se umika iz dogovora ZN o migracijah, češ da spodbuja gibanje ljudi, kar je nevarno za svet. Pravno nezavezujoči dogovor, ki ga je minuli teden po 18 mesecih pogajanj podprla večina držav članic ZN, se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju perečega vprašanja migracij.