c S

Pripor za turška državljana, ki sta čez mejo tihotapila ilegalne pribežnike

24.07.2018 13:13 Koper, 24. julija (STA) - Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Kopru je odredil pripor za dva turška državljana, osumljena, da sta čez mejo vodila ilegalne pribežnike, po zaslišanju pa so izpustili 49-letno Slovenko, ki ji očitajo enako kaznivo dejanje. Na Koprskem so letos obravnavali že 27 oseb, ki so ilegalne pribežnike tihotapili čez mejo, navajajo na PU Koper.

Policisti na območju Policijske uprave (PU) Koper so od petka do nedelje obravnavali 78 ilegalnih prestopov meje in pri tem prijeli tudi tri vodiče. V nedeljo so policisti na območju Kozine zaustavili osebni avtomobil, s katerim je 49-letna slovenska državljanka z Goriškega prevažala štiri ilegalne prebežnike iz Sirije. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države so zanjo odredili pridržanje, postopek pa so nato prevzeli kriminalisti.

Ženska je ilegalne prebežnike naložila v vozilo v bližini naselja Obrov z namenom, da jih prepelje do Italije. Ilegalni prebežniki so v Slovenijo prišli iz BIH preko Hrvaške, za pot pa so organizatorju plačali 5000 evrov. 49-letnico so v ponedeljek s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, po zaslišanju je bila izpuščena.

Isti dan je bistriška policijska patrulja med kontrolo prometne povezave med Sušakom na slovenski in Liscem na hrvaški strani meje ustavila avto nemških registrskih tablic. Državljana Turčije z začasnim bivanjem v Nemčiji sta na zadnjem sedežu vozila prevažala še dva Turka in enega Sirca, v prtljažniku pa so policisti odkrili še enega državljana Turčije. Nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop na ozemlje EU, v Slovenijo pa so vstopili na nedovoljen način.

Kriminalisti so oba turška vodiča v ponedeljek s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je za oba odredil pripor.

Na PU Koper so do 18. julija letos obravnavali 52 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje (v letu 2017 je bilo teh primerov 25). Na območju celotne države so zaradi enakih kaznivih dejanj letos podali 75 kazenskih ovadb. Letos so na območju PU Koper do ponedeljka k preiskovalnemu sodniku privedli že 27 osumljenih kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, za 23 osumljenih so odredili pripor.

Za primerjavo so v celotnem lanskem letu odredili pripor istemu številu oseb, predlani pa zgolj šestim, kar kaže na znatno povečanje te vrste kriminalitete, hkrati pa tudi na uspešnost policije pri preprečevanju teh dejanj. Med osumljenci teh kaznivih dejanj v letošnjem letu so državljani Slovenije, Hrvaške, Srbije, BiH, Turčije, Kosova, Albanije, Italije, Švedske, Sirije, Iraka, Irana, Pakistana in Romunije, so navedli na PU Koper.

Tudi sicer se je število obravnavanih kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države glede na leto 2017 znatno povečalo, več kot 60 odstotkov teh kaznivih dejanj pa obravnavajo prav koprski policisti.