c S

Johnson: Ni še prepozno za rešitev brexita

19.07.2018 07:30 London, 18. julija (STA) - Bivši britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je minuli teden odstopil s položaja, je danes v parlamentu pojasnjeval razloge za svojo odločitev. Ob tem je premierko Thereso May pozval, naj spremeni svojo strategijo za pogajanja z Brusljem, in dejal, da še ni prepozno za rešitev brexita.

Johnson je pojasnil, da je odstopil zaradi nasprotovanja novemu načrtu za pogajanja o brexitu, ki ga je vlada sprejela pred slabima dvema tednoma.

"Ni še prepozno za rešitev brexita. Imamo čas v teh pogajanjih. Enkrat smo že spremenili taktiko in lahko jo spremenimo še enkrat," je dejal v govoru pred poslanci. Zatrdil je, da se vlada ni zavzela za sklenitev takšnega prostotrgovinskega sporazuma z EU, o kakršnem je preteklosti govorila Mayeva.

"Moramo poskusiti zdaj, ker ne bomo dobili še ene priložnosti, da to naredimo prav," je poudaril.

Zaradi nezadovoljstva z vladnim načrtom, po katerem bi Velika Britanija po izstopu ostala tesno gospodarsko povezana z unijo, je poleg Johnsona odstopil tudi minister za brexit David Davis.

V skladu z načrtom naj bi se med drugim izognili nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko in zaščitili dobavne verige za proizvodnjo, hkrati pa ne bi več priznavali pristojnosti Sodišča EU, nadzorovali bi migracije in vzpostavili lastno trgovinsko politiko.

Johnsona je na položaju nasledil Jeremy Hunt, ki je bil pred tem minister za zdravje.