c S

Veljati začele dopolnitve zakona o zdravniški službi

19.07.2018 12:43 Ljubljana, 19. julija (STA) - Po sredini objavi v uradnem listu so danes začele veljati dopolnitvezakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU. S temi dopolnitvami zakona rešujejo kadrovske težave na področju otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Po novem bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov.

Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, ter da je vsa medicinska dokumentacija bolnikov dostopna tudi v slovenskem jeziku.

Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja.

V UKC Ljubljana so namreč z odhodom več domačih otroških kardiologov v kratkem času ostali praktično brez lastnih tovrstnih strokovnjakov. Tako so našli tuje zdravnike, med njimi enega iz ZDA, ki bi delovali v UKC oz. novoustanovljenem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni in tudi pomagali ponovno vzpostaviti to dejavnost v Sloveniji. A dosedanja zakonodaja je za zdravnike, ki ne prihajajo iz EU, predvidevala precej stroge pogoje za delovanje v Sloveniji.

Sicer pa je ministrstvo za zdravje ravno v torek izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni za specialistično ambulantno in bolnišnično dejavnost.