c S

Vučić in Thaci v Bruslju o napredku glede sporazuma o normalizaciji odnosov

18.07.2018 14:40 Bruselj, 18. julija (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes v Bruslju gostila srečanje predsednikov Srbije in Kosova Aleksandra Vučića in Hashima Thacija v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. Na srečanju so pregledali napredek pri oblikovanju končnega sporazuma o normalizaciji odnosov.

"Visoka predstavnica in predsednika so pregledali napredek v razpravi o okviru pravno zavezujočega dogovora o celoviti normalizaciji odnosov med stranema. Dogovorili so se ponovno snidenje v nekaj tednih, ko bodo nadaljevali delo," so sporočili iz pisarne Mogherinijeve.

Thaci je po pogovorih dejal, da je bil današnji sestanek kratek, a najtežji do zdaj. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo proces postal še težji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Sestanek na ravni predsednikov je bil kratek, vendar lahko rečem, da zelo težak. Morda najkrajši in najtežji od vseh sestankov v zadnjih šestih letih. Vendar je naša zavezanost evropskih prihodnosti resna in odgovorna," je poudaril kosovski predsednik.

Zagotovil je, da si bodo maksimalno prizadevali za sklenitev končnega sporazuma. "Še naprej vidim svetlobo na koncu predora, čeprav menim, da bo zelo težko," je dodal.

"Zavedamo se, da je treba doseči sporazum, da ni alternative dialogu, vendar mora biti dostojanstven za obe državi. Kako bo ravnala Srbija, je njihova stvar, vendar je v njihovem interesu, da se čim prej osvobodijo sanj iz preteklosti in dojamejo realnost, da je Kosovo suverena država," je še dejal Thaci.

Vučić in Thaci sta se pred tem sestala konec junija, tudi takrat je bila glavna tema sklenitev končnega, pravno zavezujočega sporazuma o normalizaciji odnosov. Srbska stran sicer vztraja pri ustanovitvi Skupnosti srbskih občin, mednarodno priznane oblike avtonomije kosovskih Srbov, za katero sta se strani dogovorili že leta 2013. Kosovsko ustavno sodišče je leta 2016 ugotovilo, da določeni deli tega dogovora niso v skladu z ustavo. Sporno je namreč oblikovanje skupnosti le ene etnične skupine.

Beograd vztraja pri sklenjenem dogovoru in ga ne želi spreminjati. Priština pa želi pred vprašanje skupnosti srbskih občin postaviti energetike in druga odprta vprašanja.

Odnosi med Beogradom in Prištino so letos napeti, še posebej po umoru zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića sredi januarja ter aretaciji vodje srbskega vladnega urada za Kosovo Marka Đurića konec marca.

Sicer se dialog dolgo ni premaknil z mrtve točke zaradi vrste incidentov in lanskih volitev v obeh državah. Normalizacija odnosov med Beogradom in Prištino je sicer pogoj za napredek Srbije in Kosova na poti v Evropsko unijo.