c S

Italija po več dneh dovolila pristati 450 migrantom

16.07.2018 07:57 Rim, 16. julija (STA) - Italija je po več dneh danes dovolila ladjama s skupno 450 migranti in begunci pristati na Siciliji po tistem, ko je pet članic EU pristalo, da bodo prevzele po 50 migrantov. Gre za Francijo, Nemčijo, Malto, Portugalsko in Španijo.

Po poročanju italijanskih medijev izkrcavanje migrantov in beguncev v sicilskem pristaniškem mestu Pozzallo že poteka. Italijanski premier Giuseppe Conte je povedal, da jim bo Italija nudila potrebno podporo, dokler ne bodo odšli v omenjene evropske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za migrante in begunce z lesene barke, ki so domnevno iz Libije do italijanskih otokov pripluli v petek. Italija ladji ni dovolila vplutja v svoja pristanišča, prav tako ne Malta. V soboto so nato migrante premestili na ladjo italijanske mornarice in plovilo evropske agencije Frontex.

Po dolgih pogajanjih so omenjene članice EU pristale, da bodo sprejele po 50 migrantov z ladje. "Striktnost in jasnost so privedli do rezultatov," je komentiral razplet dogodkov italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je ocenil, da gre za politično zmago Italije. "Jasno sporočilo je: nihče se ne sme nezakonito priseliti v Italijo," je zapisal na Facebooku.

V zadnjih tednih je populistična italijanska vlada gibanja Pet zvezd in desničarske Lige zaostrila ravnanje ob prihodu migrantov preko Sredozemskega morja. Že večkrat je tako blokirala dostop ladij z migranti do italijanskih pristanišč, nevladnim humanitarnim organizacijam pa je vplutje prepovedala.