c S

V zračnem napadu na eno zadnjih oporišč IS v Siriji ubitih 54 ljudi

13.07.2018 13:06 Damask, 13. julija (STA) - V letalskem napadu na eno zadnjih oporišč skrajne Islamske države v pokrajini Deir Ezor na vzhodu Sirije je bilo minulo noč ubitih 54 ljudi. Za zdaj ni jasno, ali je napad izvedlo iraško letalo ali letalo ene izmed držav v koaliciji, ki pod vodstvom ZDA napada IS, je sporočil sirski Observatorij za človekove pravice.

Vodje observatorija Rami Abdel Rahman je povedal, da je bilo v napadu ubitih 54 ljudi, med njimi 26 pripadnikov skrajne skupine Islamska država in 28 civilistov. Med slednjimi naj bi bili po njegovih navedbah večinoma begunci iz sosednjega Iraka.

Kot je medtem še sporočil observatorij, ki s pomočjo mreže informatorjev iz Velike Britanije spremlja razmere na terenu, je izstrelek zadel "srečanje civilistov" blizu vasi Al Susa ob iraški meji.

O napadu je poročala tudi sirska tiskovna agencija Sana, ki je navedla najmanj 30 mrtvih, med katerimi naj bi bili večinoma ženske in otroci, ter krivdo pripisala koalicijskim silam.

Območja na vzhodu Sirije so v zadnjem času napadala tako iraška letala kot tudi koalicijska letala, ki v boju proti skrajnim islamistom podpirajo kurdske borce, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

IS je leta 2014 zavzela obširna območja v Siriji in Iraku in tam razglasila kalifat. Odtlej je v nizu ofenziv izgubila večino ozemlja, a za zdaj še nadzira osamljena območja v Siriji, vključno z območjem v Deir Ezorju.