IUS-INFO - Dnevne novice - Pahor odgovor Janše o mandatarski kandidaturi pričakuje čez teden dni
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.7.2018

Pahor odgovor Janše o mandatarski kandidaturi pričakuje čez teden dni

Ljubljana, 12. julija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih mest, uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja. Ob tem sta se sporazumela, da ima Janša teden dni časa, da ga seznani, ali kandidaturo sprejema, ali ne.

Kot je po srečanju pojasnil Pahor, trenutno nihče, tudi Janša ne, nima zagotovljene potrebne parlamentarne podpore za izvolitev na premiersko funkcijo. Zato sta se z Janšo dogovorila, da ga z odločitvijo o tem, ali kandidaturo sprejema ali ne, uradno seznani najpozneje do naslednjega četrtka, 19. julija, do 14. ure. "V kolikor bo kandidaturo sprejel, jo bom še istega dne napotil v državni zbor," je dejal.

Ob tem je znova prosil predstavnike vseh parlamentarnih strank, da sprejmejo vabilo na pogovor z morebitnim kandidatom za predsednika vlade, četudi potem ne vstopijo v koalicijo. "Nimam pravice, da bi se vtikal v njihovo odločitev glede koalicijskega sodelovanja z njim. Čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh," je dejal.

"Ne vem, ali bo gospodu Janši v tednu dni uspelo pridobiti potrebno politično podporo ali ne. To je najprej in predvsem njegova naloga. Vem pa, da bo prihodnji teden zelo pomemben glede splošnega občutka politike in celotne javnosti, ali smo se sposobni pogovarjati in vključevati, ali zavračati pogovore in izključevati," je večkrat poudaril.

V kolikor bi Janši uspelo sestaviti vlado, bi to po besedah Pahorja glede na povolilno politično aritmetiko pomenilo, "da je prišlo do pogovarjanja in dogovarjanja na podlagi iskanja skupnih stališč in v korist večine ljudi", ter da je "lahko prišlo do takega dogovora le na podlagi vzajemnih zagotovil o izogibanju levim in desnim skrajnostim in da je s tem Slovenija dobila močno zmerno vlado, ki lahko zagotovi politično stabilnost in varno ter uspešno prihodnost".

Janša je v skupni izjavi po koncu pogovorov s Pahorjem spomnil, da SDS do zdaj ni poskušala na organiziran način sestavljati koalicije, saj da so "čakali do razjasnitve nekaterih zadev". Glede na Pahorjevo odločitev pa "se bomo zdaj poskušali na organiziran, neformalen način lotiti preverjanja, ali lahko sestavimo neko trdno koalicijo za tekoči mandat," je dejal.

Glede na to, da pogovori šestih strank brez SDS pod okriljem LMŠ še potekajo, bodo po Janševih napovedih čakali do ponedeljka. "Bom pa predsednikom in predsednici parlamentarnih strank že danes poslal vabilo na pogovor z osnovno zamislijo", kako naj bi posvetovanja o možnosti sestaviti koalicijo potekala, je dejal.

Vabilo je že poslal, v njem pa, kot je pojasnil, predlagal dvofazna pogajanja. Najprej bo preveril, ali je zadostno število strank načelno pripravljenih oblikovati koalicijo za Slovenijo. Preverili bodo tudi, ali imajo podobne poglede na ključne izzive, ter kadrovski nabor posameznih strank za predsedovanje Svetu EU, ki Slovenijo čaka v tem mandatu. Če se bo izkazalo, da zadostno število strank deli "približno podobne poglede na prihodnost", potem bo Janša, kot je dejal, kandidaturo za mandatarja prihodnji teden sprejel, v drugi fazi pa bodo nato stekla še programska pogajanja. Na ta je SDS pripravljena s 14 delovnimi skupinami in predlogom izhodišč.

Če Janša kandidature ne bo sprejel, bo Pahor preveril, ali je uspelo komu drugemu pridobiti večinsko podporo v DZ in ga povabil na pogovor. Zlasti pa bo počakal do 23. julija, ko se izteče rok za sklenitev prvega kroga iskanja mandatarja, saj predsednik pričakuje, da bo takrat nastopil "čas za streznitev v političnem prostoru", ko "bomo vsi soočeni z dejstvom, da brez pogovorov čez ostra politična razmejevanja ne bo moč sestaviti nove slovenske vlade".

Janša je danes komentiral tudi dosedanja pogajanja o sestavi vlade, ki potekajo med šestimi strankami pod okriljem LMŠ. Dejal je, da so bila na nek način koristna, še posebej v zaključni fazi, kjer so se želje posameznih strank soočile z realnostjo, oziroma s tem, kaj Slovenija finančno zmore. Ocenil je, da je vsaka koalicija naporna, "koalicija šestih strank pa teoretično možna, si pa kot državljan ne želim to tudi v praksi doživljati in preizkušati".

Na vprašanje, kaj je SDS počela v zadnjih tednih in ali je vodila kakšna pogajanja o koaliciji, pa je odgovoril, da niso mirovali niti en dan in da so delali vse, kar je bilo "možno in potrebno".

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar