c S

Tičarju tudi na višjem sodišču ni uspelo s tožbo proti sindikalistki

12.07.2018 09:19 Maribor, 12. julija (STA) - Zdaj že nekdanji rektor mariborske univerze Igor Tičar je dokončno izgubil v kazenskem pregonu zoper predsednico sindikata Marijo Javornik Krečič, ki jo je tožil zaradi domnevne razžalitve. Potem ko ni uspel na okrožnem, je njegovo pritožbo te dni zavrglo še mariborsko višje sodišče, ki je pravnomočno potrdilo oprostilno sodbo na prvi stopnji.

Tičar je predsednico Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) na mariborski univerzi tožil, ker je v članku za Večer v zvezi z očitki o spolnem nadlegovanju na rektoratu rektorjev odziv označila za seksizem.

Užaljen se je rektor čutil tudi zaradi članka v Dnevniku na temo naročanja pravnega mnenja o pogojih za njegovo upokojitev na stroške univerze, v katerem je Javornik Krečičeva to potezo označila za malverzacije, s katerimi naj bi rektor skušal zaobiti zakonske določbe.

Vendar je okrožna sodnica Barbara Nerat decembra presodila, da ni dovolj temeljev za obsodbo, zato je sindikalistko oprostila obtožb, Tičarju pa naložila kritje stroškov sodnega postopka. Sodnica je takrat pojasnila, da je bila sodba sprejeta na podlagi pravnih, ne dejanskih razlogov.

Tako kot obramba Javornik Krečičeve je tudi sodnica izpostavila, da je rektor javna osebnost, tožena stranka pa sindikalna zaupnica. "Kdor veže svojo podobo na javni piedestal, je dolžan prenesti več kritike," je dejala ob decembrski razsodbi.

Tičar in njegov odvetnik Janko Jerman mlajši se s takšno sodbo nista strinjala in sta od višjega sodišča terjala njeno razveljavitev ter ponovno odločanje, vendar je slednje zdaj ugotovilo, da je pritožba neutemeljena. Po mnenju višjih sodnikov je prvostopenjsko sodišče pravilno utemeljilo in argumentirano pojasnilo zakaj izjavam obdolženke v medijih ni mogoče pripisati kriminalnega pomena, očitani dejanji pa zato nista kaznivi.

Kot je ob prejemu sodbe povedala Javornik Krečičeva, je oprostitve zelo vesela, ne le, ker se je zanjo končalo zelo neprijetno obdobje, temveč najprej predvsem zato, ker so se sindikalna stališča in kritike rektorjevega ravnanja izkazale za upravičene in utemeljene, pa tudi zato, ker odgovor na zastraševanje z vrha univerze za sindikat pomeni njegovo okrepitev in priznanje za delo.

"Razsodba je pomembna pika na i dogajanju na rektoratu in zgodbi o rektorjevem upokojevanju, pa tudi krona sindikalnih prizadevanj, prav tako pa v simbolnem smislu dokazuje, da univerze ni mogoče voditi kot vojaške institucije ter z izkrivljenim razumevanjem univerzitetne avtonomije," je še dodala Javornik Krečičeva.

Sicer pa je po njenem mnenju glede na izide rektorskih volitev, ki so tudi odziv volilnega telesa univerze na takšno vodenje, tudi akademska skupnost jasno pokazala, kaj o tem misli. "Kontinuiteta je prekinjena, vodilni na fakultetnih in univerzitetni ravni pa bi iz tega lahko razbrali sporočilo, da za institucijo ne more biti koristno, če bi kdaj spet poskušali ponavljati tovrstne prakse," je še dodala Javornik Krečičeva, ki je imela s tem v mislih predvsem obračunavanja s sindikatom in preganjanje sindikalnih predstavnikov.