c S

Sodni svet proti omejevanju sodniškega mandata

11.07.2018 11:19 Ljubljana, 11. julija (STA) - V Sodnem svetu so se odzvali na nekatere predloge iz osnutkov koalicijske pogodbe šestih strank pod vodstvom LMŠ o omejevanju mandata sodnikov. Zapisali so, da bi "vsakršno zniževanje standarda neodvisnosti sodstva pomenilo poseg v učinkovito sodno varstvo državljanov in državljank, hkrati pa tudi kršitev mednarodnih demokratičnih standardov".

Kot so zapisali, Sodni svet sicer podpira vsako prizadevanje za izboljšanje položaja ter kakovosti in učinkovitosti sodstva, nasprotuje pa predlogom za omejevanja trajnega sodniškega mandata. Prav slednji po njihovem prepričanju zagotavlja neodvisnost dela sodnikov, ki je po njihovem eden od ključnih temeljev za zagotavljanje sodnega varstva državljanov.

"To pa ne pomeni, da so sodniki in njihovo delo nedotakljivi kategoriji. Po slovenski zakonodaji ob trajnem sodniškem mandatu obstajajo številni mehanizmi za zagotavljanje kakovosti dela sodnikov, ki v določenih (najtežjih) primerih lahko pripeljejo tudi do prenehanja sodniškega mandata", opozarjajo.

Na predloge o omejevanju sodniškega mandata so se pred kratkim kritično odzvali tudi v Sodniškem društvu Slovenije. V dosedanjih osnutkih koalicijske pogodbe, ki naj bi jo podpisalo šest strank pod vodstvom LMŠ, je bilo namreč med drugim mogoče prebrati predloge za omejitev sodniškega mandata na 12 let z možnostjo ponovne izvolitve in za uvedbo poskusne dobe za sodnike.

Sodni svet se je sicer v četrtek sestal na svoji prvi seji v novi sestavi. Na njej je med drugim za novo predsednico Sodnega sveta izvolil sodnico na Okrožnem sodišču v Mariboru Barbaro Nerat.