c S

Pahor danes s Toninom, šesterica pod okriljem LMŠ nadaljuje pogajanja

11.07.2018 07:40 Ljubljana, 11. julija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se bo danes sestal s predsednikom DZ Matejem Toninom. Pričakovati je, da ga bo seznanil s potekom pogovorov z vodji poslanskih skupin o podpori kandidatom za mandatarja in da bosta spregovorila o nadaljnjih postopkih. Že pred tem bo šesterica pod vodstvom LMŠ nadaljevanja pogajanja o koalicijski pogodbi.

Tonin pričakuje, da se bosta s Pahorjem "pogovarjala o procesno-pravnih zadevah, ki so med predsednikom republike in parlamentom".

Pahor je namreč že napovedal, da namerava za mandatarja predlagati prvaka na volitvah zmagovite SDS Janeza Janšo, a se bo o tem dokončno odločil po pogovoru z njim, ki bo v četrtek.

Janša lahko kandidaturo tudi odkloni ali pa jo sprejme in šele pozneje, če mu ne bi uspelo sestaviti vlade, umakne soglasje. Po prvem sestanku med Toninom in Pahorjem se je ob tem odprla dilema, ali bi bil z umikom soglasja pred glasovanjem v DZ že izčrpan prvi krog iskanja mandatarja po postopku, ki ga predvideva ustava.

Pahor se je zato posvetoval z ustavnimi pravniki, ki pa niso enotni. Zato se je odločil, da bo ravnal ustavnopravno nesporno, če se pred podelitvijo mandata prepriča, da kandidat soglasja ne bo umaknil. Pričakovati je, da bo s tem na današnjem sestanku seznanil tudi Tonina.

Tonin je sicer tudi predsednik NSi, ki bo, kot kaže, ključna za oblikovanje vlade pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca. Zato se tudi tej temi Pahor in Tonin danes gotovo ne bosta mogla izogniti.

Tonin je v torek po koncu seje izvršilnega odbora stranke sicer dejal, da njihovo stališče, da so vsebinsko bližje SDS, ostaja nespremenjeno. Prav tako je povedal, da v NSi niso zadovoljni z osnutkom koalicijske pogodbe, ki jo je pripravila LMŠ. Pogajalci NSi so si dali čas še do ponedeljka, da poskušajo doseči več.

Prva priložnost za to bo že danes, ko bodo predstavniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS dopoldne nadaljevali pogajanja o koalicijski pogodbi.